2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een 25 jarige Amerikaanse man en een aantal van zijn klanten zijn aangeklaagd voor het ontwikkelen en gebruiken van een stukje software waarmee jaloerse mannen en vrouwen hun geliefde konden bespioneren.

Carlos Enrique Perez-Melara werd afgelopen vrijdag kreeg vrijdag 35 aanklachten tegen zich te horen, waaronder het ontwikkelen en versturen van en het adverteren voor illegale onderscheppingssoftware en het op onbevoegde wijze verschaffen van toegang tot computers.

Het zogenaamde Loverspy programma vermomde zichzelf als een e-card die afbeeldingen van bloemen en puppies liet zien. De kaart werd per e-mail naar het slachtoffer verstuurd en als de ontvanger de bijlage opende nestelde het programma zich op de schijf van het slachtoffer. Vervolgens hield het programma alle e-mail berichten en bezochte websites bij en stuurde deze informatie vervolgens naar de computer van Perez-Melara. Die stuurde de data op zijn beurt weer door naar de desbetreffende klant.

"Het programma werd aangeprezen als een manier om overspelige minnaren te pakken," aldus de assistent van de aanklager, Mitch Dembin. Naast Perez-Melara werden ook vier mensen aangeklaagd die het programma voor 89 dollar online hadden gekocht. Al deze mensen kregen twee aanklachten te horen, die elk goed zijn voor een maximumstraf van vijf jaar gevangenisstraf en een geldboete van 250.000 dollar. Ook in de staten Texas, Hawaii, North Carolina en Missouri werden klanten aangeklaagd.

Volgens Dembin zijn er wereldwijd ongeveer 1.000 kopieën van het programma verkocht. Als Perez Melara op alle punten schuldig bevonden wordt, kan hij veroordeeld worden tot 175 jaar gevangenisstraf.