2min

Tags in dit artikel

, , ,

Een team van het EFF, een burgerrechtenorganisatie, is erin geslaagd de miniscule gele stipjes die een laserprinter achterlaat te ontcijferen.

Eerder was al bekend dat deze stipjes werden achtergelaten door een laserprinter, maar de betekenis ervan was nog niet bekend. Men is er echter in geslaagd dit te decoderen en de puntjes specifieke eigenschappen toe te kennen.

De gele stipjes 60 keer uitvergroot

Zo wordt onder meer het serienummer van de printer, de tijd en datum van de afdruk en waarschijnlijk nog andere tot nog toe onbekende informatie mee afgedrukt bij ieder onschuldig afdrukje dat gemaakt wordt met een laserprinter. Op de website van de EFF wordt uitgelegd hoe de stipjes opgespoord kunnen worden.

Tot nog toe is men er enkel in geslaagd de stipjes op de afdrukken van de laserpinters van Xerox te kraken, maar volgens EFF volgen andere fabrikanten binnenkort, aangezien ze ervan uitgaan dat deze dezelfde techniek gebruiken.

De EFF zegt nu dat dit een schending van de burgerrechten is en vraagt zich af of er geen afspraken zijn tussen de overheid en de bedrijven die deze printers produceren. Zo wordt de informatie waarschijnlijk gebruikt om valsmunterij en dergelijke praktijken op te sporen zonder dat burgers hier iets van weten.

Dezelfde stipjes 10 keer vergroot en beschenen met een Blauwe Photon LED lamp

De volledige Verenigde Staten deden eigenlijk mee aan het project, aangezien mensen vanuit het hele land afdrukken van hun laserprinters doorstuurden naar het onderzoeksteam.
Op deze lijst van de EFF kan er bekeken worden welke printers wel en geen stipjes achterlaten bij het afdrukken.

We bedanken z-man voor het insturen van dit bericht