2min

Tags in dit artikel

,

Bill Gates is uitgeroepen tot ‘persoonlijkheid van het jaar’ door Time Magazine.

Het Amerikaanse nieuwsweekblad koos Gates, rijkste man van de wereld, zijn vrouw Melinda en Bono, rockzanger en vredesactivist tot persoonlijkheden van het jaar.
Deze titel hebben ze vooral te danken aan hun inspanningen op humanitair gebied. Onder meer op vlak van hongersnood en strijd tegen aids.

Dit jaar staat Bill Gates echter op de tweede plaats van de ranglijst van filantropen van het zakenblad BusinessWeek. Gordon Moor, Intel-oprichter prijkt dit jaar eerste.
Bill Gates en zijn vrouw hebben in de afgelopen vijf jaar naar eigen zeggen 5,5 miljard dollar aan goede doelen overgebracht.

We lieten hoofdredacteur Nancy Gibbs van het tijdschrift aan het woord over het waarom van de keuze: "Omdat ze scherpzinnig zijn over wereldverbetering, omdat ze de politiek op een nieuwe manier benaderen en gerechtigheid wederopbouwen, omdat ze barmhartigheid bijdehanter maken en hoop strategisch en de rest van ons dan uitdagen hen te volgen, zijn Bill en Melinda Gates en Bono de Time’s persoonlijkheden van het jaar."

Volgens Bono is het Gates-echtbaar ‘goed gezelschap’. "We zijn verbonden door een diepe nieuwsgierigheid. Dus van stand-up comedy tot quantumfysica, er is geen onderwerp dat we niet bespreken", aldus Bono.
Gates is een veel geloofwaardiger filantroop dan hijzelf: "Als een Ierse rockster erover begint te praten, zeggen mensen: ‘Natuurlijk, hij krijgt betaald om zich uit te leven en dergelijke ideeën te hebben’. Maar als Bill Gates zegt: ‘Kun je malaria in tien jaar de wereld uithelpen, dan weten ze dat hij een paar spreadsheets heeft gezien’." Gates prees juist zijn Ierse ’titelgenoot’. "Het gaat hem er niet om zichzelf goed voor het voetlicht te brengen. Hij leest echt alles en trekt zich de gecompliceerdheid aan."