2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vanochtend vroeg, om 06:19 uur Nederlandse tijd, is de eerste Europese satelliet gelanceerd van het Galileo netwerk.

De satelliet wordt van de Russische basis Baikonoer in Kazachstan de ruimte in geschoten. De satelliet heet Giove-A en wordt door een Sojoez-raket de ruimte ingeschoten. De bedoelling is dat hij om 13:52 in zijn baan komt, 23.000 kilometer boven de aarde. Dit is de eerste satelliet van de 30 die in een baan om de aarde gebracht zullen worden. Het is een project van de European Space Association (ESA) en het heeft in 2002 toezegging gekregen van de EU. Ook zijn er andere landen buiten de EU aangetrokken door de ESA, zoals Israël, de Oekraïne, China en India.

Dit systeem moet gaan concurreren met het Global Positioning System van de Amerikanen, de GPS. Het grote verschil tussen dit systeem en dat van de Europeanen is dat bij GPS het leger het systeem moet uitdokteren. Bij het Europese systeem moet een publieke organisatie dit gaan doen. Ook zou dit systeem op de meter nauwkeurig de plaats kunnen bepalen. Dit in tegenstelling tot GPS dat dit ‘slechts’ op 10 meter nauwkeurig kan. De verwachting is dat het systeem in 2008 operationeel zal zijn.

De naam van de satelliet, Giove, betekent Galileo In Orbit Validation Element, en is tevens de naam in het Italiaans van een van de vier manen van Jupiter. Dit is ontdekt door Galileo Galileï, een groot Astronoom in de 1700 eeuw die deze en de andere 4 manen van Jupiter ontdekte en hierdoor voor een schok in de zeevaart zorgde. Deze ontdekking zorgde namelijk voor een klok die overal op aarde gelijk liep.

Ook Nederland heeft een rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze satelliet. De naam is namelijk bedacht door minister Peijs van verkeer en waterstaat toen zij op 9 november een bezoek bracht aan ESTEC, het Nederlandse onderzoekcentrum van de ESA in Noordwijk. De zonnepanelen die nodig zijn om de satelliet operationeel te houden zijn gemaakt door het Nederlandse bedrijf het Leidse bedrijf Dutch Space.