1 min

Tags in dit artikel

Internetdiensten zoals Skype kunnen misbruikt worden door cybercriminelen om spam te versturen of DDoS aanvallen op websites uit te voeren. Dit meldt de studiegroep Communications Research Networks (CNR).

CNR is een studiegroep die is opgericht op de universiteit van Cambridge en het Massachusetts Intitute of Technology. De onderzoekers van de studiegroep denken dat de VoIP netwerken te gebruiken zijn om Botnets mee aan te sturen. Botnets zijn grote netwerken van gekaapte computers. Deze computers worden dan weer gebruikt om spam te versturen of om een DDoS aanval op een website uit te voeren zonder dat de eigenaar van de computer er vanaf weet.

Tot op heden is er nog geen gebruik gemaakt van VoIP netwerken voor dit soort praktijken, maar dit is volgens de onderzoekers slechts een kwestie van tijd. Telefoongesprekken via Skype zijn privé en worden versleuteld. Daarom zal het erg moeilijk worden om de identiteit van de cybercriminelen te achterhalen.

Volgens de onderzoeksgroep kan dit alleen voorkomen worden als de VoIP aanbieders overstappen op opensource netwerkprotocollen of hun huidige software opensource te maken. Enkel op die manier zouden legitieme instanties criminele misbruiken van VoIP kunnen achterhalen.