2min

Tags in dit artikel

, ,

De nieuwe General Public License, die nu na vijftien jaar eindelijk aan versie drie toe is, zal niet worden toegepast op het Linux besturingssysteem. Dit heeft Linus Torvalds, de ontwerper van de Linuxkernel, gemeld.

de GPL is de licentie waar de meeste opensource programma’s en de Linux kernel onder vallen. Samengevat staat er in de licentie dat de broncode van het programma dat er onder valt vrijelijk mag worden aangepast, gekopieerd en gedistribueerd, mits nieuwe versies van het programma ook onder de licentie vallen.

De reden waarom Torvalds zich onder andere tegen de nieuwe licensie verzet, is omdat hij tegen DRM technologie is. Dit staat voor digital rights management. Deze technologie controleert de software en voorkomt dat beschermde content vrijelijk verspreid kan worden. Dit is een al langer lopend meningsverschil in de opensource wereld. Linus is dus voor de pragmatische aanpak, die tegenwoordig gangbaar is in de IT wereld. En die steunt dus DRM. Torvalds staat immers ook toe dat bedrijfseigen drivers (die niet opensource zijn) worden geladen in de Linuxkernel, zoals bijvoorbeeld die van grafische kaarten.

Tegenover Linus staat Richard Stallman. Stallman is de oprichter van de Free Software Foundation en van de GPL. Hij vind dat software in elke vorm vrij moet zijn en een systeem als DRM is in zijn ogen een bedreiging voor die vrijheid.

Dat Torvalds tegen is, is niet echt een verrassing. In 2003 maakte hij al een klein beetje bekend in een posting, dat hij niet tegen DRM was in Linux. Ook zei hij in een interview in 2004 dat hij van de GPL maar een ding verwacht: dat de broncode vrij blijft.

Zonder Torvalds zegen zal de Linuxkernel dus niet op de nieuwe GPL overgaan. Het is niet zo dat Linus zegen gelijk groen licht zou geven voor de licentie. Veel bedrijven hebben immers een toevoeging aan de Linuxkernel geschreven en van hun allen moet toestemming verkregen worden, voordat de kernel onder de nieuwe GPL zal vallen.