3min

Tags in dit artikel

, , , ,

De nieuwe mediaformaten Blu-ray en HD DVD liggen nog niet eens in de winkels, of er is al verwarring over welke computers en apparaten de media nu eigenlijk echt in hun volle glorie af kunnen spelen.

Een inbouw Blu-ray of HD DVD speler aanschaffen zal voor veel computers niet voldoende zijn om te genieten van de volle kwaliteit van de films op de schijfjes. Zelfs eigenaren van de meest recente computers en monitoren kunnen problemen ondervinden met de nieuwe HD media. Het probleem zit hem namelijk in de strenge beveiliging op de schijfjes, waar computers slecht of zelfs helemaal niet mee om kunnen gaan.

Het besef dat de films op de schijfjes slecht of helemaal niet af te spelen zijn op sommige computers begint ook langzaam door te dringen bij sommige consumenten. De eerste tekenen daarvan zijn te zien op internetfora, waar bedrijven als ATI en NVIDIA de volle laag krijgen. De bedrijven adverteren met het feit dat hun nieuwste producten helemaal klaar zijn voor deze nieuwe kopieerbeveiliging, maar de kaarten hebben niet de techniek om de films op de hoogste kwaliteit af te spelen.

Volgens analisten kan het probleem voor veel verwarring zorgen. "Het is een lastig probleem. Het zal voor de consument zeer verwarrend zijn en ook zeer ontmoedigend voor computerfabrikanten," aldus analist Richard Doherty van the Envisioneering Group.

De strenge beveiliging, bekend als Digital Rights Management (DRM), is ingegeven door de filmindustrie, die sinds de introductie van encryptietechnologie op DVD’s in 1999, steeds strengere eisen stelt aan beveiligingen op media.
Met DRM is het mogelijk om verschillende regels in te stellen, waardoor er tot in detail bepaald kan worden hoe, wanneer en waarop een film afgespeeld kan worden. Deze regels zullen voor standalone DVD-spelers en HDTV’s geen problemen veroorzaken, maar voor computergebruikers gaat die vlieger niet zondermeer op.

Zo kunnen computergebruikers die hun monitor analoog hebben aangesloten op hun computer de hoge kwaliteit al vaarwel zeggen. De analoge aansluiting ondersteunt namelijk geen kopieerbeveiliging en zijn daarom onveilig volgens de filmmaatschappijen. Als een Blu-ray of HD DVD schijf op een dergelijke PC wordt afgespeeld zorgt het DRM systeem ervoor dat de kwaliteit teruggebracht wordt tot ongeveer de huidige DVD kwaliteit.

Maar als je denkt dat je er met je DVI aansluiting wel bent, dan heb je het mis. Volgens Hollywood is deze aansluiting voor hoge kwaliteitsbeelden nog een groter gevaar voor illegaal kopiëren. Zoals eerder al op Techzine te lezen was zullen de schijfjes in Windows Vista zelfs helemaal niet af te spelen zijn via een DVI aansluiting, mits de computer voorzien is van Intel’s HDCP encryptietechnologie.
Wil je er zeker van zijn dat je op je computer kan genieten van de hoge kwaliteit van de nieuwe schijfjes, dan zul je over moeten gaan tot de aanschaf van een computer en beeldscherm met de nieuwe HDMI verbinding.

ATI en NVIDIA’s kaarten kunnen dus niet volledig overweg met het DRM systeem, maar de uiteindelijke keus of een schijfje wel of niet af te spelen is op een computer ligt bij de filmstudio’s. Zij stellen namelijk per schijfje de geldende regels in.
Als het probleem dat nu speelt consumenten ervan gaat weerhouden om de nieuwe schijfjes en bijbehorende hardware aan te schaffen is er een kans dat de filmmaatschappijen de regels tijdelijk versoepelen, totdat de meeste mensen over zijn gestapt naar computers en beeldschermen die de DRM techniek wel volledig ondersteunen.