2min

Tags in dit artikel

, , ,

Wie kent ze niet, alle spotjes van B.I.G. op tv die graag het gebruik van illegale software uit willen bannen. De realiteit ligt daarentegen anders. Zo weet elke goed ingelichte consument dat ze van stichting Brein weinig te vrezen hebben, en dus wordt er naar hartelust gekopieërd.

Een belangrijke reden voor consumenten om zich met dit soort praktijken bezig te houden is de hoge aanschaf prijs van software pakketten. Als deze zou dalen, dan zouden consumenten eerder bereid zijn om legale software te kopen. De fabrikanten houden echter de prijzen hoog en worden er alternatieven gezocht voor de thuisgebruiker, zodat deze de software toch kan gebruiken. PCM deed onderzoek naar manieren om toch goedkoop aan legale software te komen.

Drie intressante conclusies konden getrokken worden uit het onderzoek. De eerste is dat thuisgebruikers niks te vrezen hebben op dit terrein. Dit in tegenstelling van de zakelijke gebruiker. De BSA, Buisness Software Alliance, pakt zakelijke piraterij immers vrij hard aan. Mensen die illegale praktijken op grote schaal uitvoeren en daar geld voor vragen, krijgen stichting Brein op hun dak. De reclamecampagnes zijn dus zonde van het geld.

De tweede reden is dat de grens tussen legaal en illegaal maar vaag is. Het is voor de consument onduidelijk wat nu wel, en wat nu niet mag. Ook worden kopieën erg goed nagemaakt. Het was zelfs voor 2 experts erg moeilijk om 2 exemplaren van Microsoft Windows uit elkaar te halen, waarvan er één een kopie was, en de andere een legale.

De derde conclusie was dat mensen die zoeken, vaak hun software goedkoop kunnen scoren. Ze heeft PCM een versie van Norton Internet Security voor €44,40, in plaats van €84,90 weten te vinden. Windows XP Professional wisten ze te scoren voor €169,95, in tegenstelling tot de gebruikelijke €384.