2min

Tags in dit artikel

, ,

De laatste tijd doen er heel wat geruchten de ronde over de nieuwe desktopprocessor van Intel, die momenteel de codenaam Conroe draagt. Intel beweerde dat de chips 20 procent sneller zouden zijn dan de chips die concurrent AMD zou uitbrengen. Vandaag verschenen de eerste benchmarks van de Conroe.

De Intel Conroe is gebaseerd op de beste eigenschappen van de Pentium M en de Pentium 4. Brute kracht, gecombineerd met een laag stroomverbruik en een heel aantal verbeteringen zorgden ervoor dat Intel zelfverzekerd kon zeggen dat de Conroe AMD ver achter zich zou laten. Anandtech had de eer om twee testmachines van Intel te testen en de prestaties te vergelijken.

Het eerste testsysteem bestond uit een Intel Conroe, draaiend op 2.66GHz op een Intel 975X moederbord. Het tweede testsysteem was een overgeclockte AMD FX-60 draaiend op 2.8GHz op een DFI RD480 moederbord.
Het enige wat verschilde aan de systemen was het geheugen. Hier had het AMD systeem 1GB DDR400 geheugen met 2-2-2/1T timings. Het Intel systeem gebruikte 1GB DDR2-667 geheugen met 4-4-4 timings. Beide systemen bezaten twee ATI X1900XT kaarten opgesteld in Crossfire, ook andere componenten en software waren gelijk.

De resultaten van de tests waren verbazend, een flinke klap voor AMD nadat deze uitdrukkelijk had verklaard dat Intel de voorsprong niet ging bijbenen. In verschillende games had de Intel Conroe een fps die tot 40 procent hoger lag dan die van de AMD FX-60. Anandtech verklaarde duidelijk niets opgemerkt te hebben aan de installaties, alles zag er clean uit en alles, behalve de processor, het geheugen en het moederbord was hetzelfde.

In zowat alle games scoorde de Intel een fps die veel hoger lag dan die van de AMD. De geteste games zijn Quake 4, waar Intel met verschillende instellingen een fps scoort die 15 tot 28 procent hoger lag dan de AMD. Andere games waren Half-Life 2: Lost coast (31 procent), Unreal Tournament 2004 (20 procent) en als laatste F.E.A.R, waar een fps genoteerd werd die wel 41 procenten hoger lag dan die van het AMD systeem.

Ook in de mediatoepassingen legde AMD het loodje. Er werd getest met iTunes, Windows Media Encoder en Divx. Intel bleek hier tot 25 procent sneller te zijn dan de concurrent.

Het is de bedoeling dat de Conroe binnen een zestal maanden in de winkels ligt. Volgens Anandtech is het onmogelijk dat AMD deze achterstand inhaalt voor die tijd. AMD heeft nog steeds een troef met de AM2 processoren, maar deze zullen zeker al meer energie verbruiken dan de Conroe. Intel geeft haar dominantie marktpositie met de Conroe nogmaals een extra stevige fundering.