1 min

Tags in dit artikel

,

Onlangs was er al heel wat commotie rond verschillende zoekmachines die hun zoekopdrachten moesten afgeven aan de Amerikaanse staat. Google was de enige die zich verzette en heeft de rechtszaak grotendeels gewonnen.

De bedoeling was om miljoenen internetadressen die gebruikers van de zoekmachine bezoeken te laten overhandigen aan de staat. Met deze informatie zou men kinderen beschermen tegen de gevaren van het internet. Door het overhandigen zou echter de anonimiteit van de gebruikers van de zoekmachine in het gedrang komen. Een rechtszaak tegen Google volgde en het bedrijf beschouwt de rechtszaak als gewonnen.

De overheid wou een wet uit 1998 die kinderen tegen pornografische inhoud op bepaalde websites moet beschermen terug onder de aandacht brengen. De rechter verwierp de eis om zoektermen te overhandigen, en de adressen werden tot 50.000 gereduceerd. Het opzoekwerk voor de adressen moet volledig betaald worden door de overheid.

Nicole Wong, hoofd van de juridische dienst van Google verklaarde het volgende: "Het is een overwinning voor onze gebruikers en ons bedrijf. De beslissing over de zoektermen is zeer belangrijk". Het ziet er dus naar uit dat Google-gebruikers zich geen zorgen moeten maken over hun privacy. Het bedrijf verklaarde ook nog het volgende: "Het vonnis toont aan dat de overheid noch andere personen zomaar gegevens kunnen opvragen van internetbedrijven". Andere zoekmachines gaven onmiddellijk de informatie, hiermee bevestigt Google nogmaals hun reputatie.