1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Onderzoekers aan de universiteit van Nottingham hebben iets anders ontdekt dan pleisters tegen luie ogen. Volgens hun onderzoek is het spelen van videogames beter tegen deze kwaal.

Bij patiënten met de ziekte Amblyopie werkt het ene oog beter dan het andere. Ze hebben een zogenaamd lui oog. De hersenen besluiten het goede oog maar te gebruiken en het luie oog wordt dus steeds slechter.

De traditionele geneeswijze is het goede oog afplakken. Dit moet rond de 400 uur gebeuren en het luie oog wordt zo gestimuleerd om harder te werken. De therapie is niet altijd even goed. Soms werken de twee ogen na de behandeling niet goed samen en gaat de patiënt dubbel zien.

De universiteit komt nu met een compleet andere behandelmethode. Zij willen de virtuele wereld inzetten die genezing zou moeten bieden. De patiënt krijgt een racespel te spelen. Hierin wordt het luie oog extra belast en wisselen de objecten die ervoor zorgen dat de speler gestagneerd wordt, constant van oog. De speler moet deze obstakels ontwijken om bij de finish te komen en hierdoor moeten de ogen wel samenwerken.

De eerste test is opmerkelijk, wat met 400 uur met zo’n pleister op je hoofd rondlopen genas, kan nu ook worden genezen met een uur gamen.