Startup Filament komt met USB-apparaat voor blockchain-verbindingen

De startup Filament komt met meer mogelijkheden voor de blockchain. Het bedrijf lanceert een nieuw plug-and-play apparaat dat Internet of Things-apparaten toestaat toegang te krijgen tot de gedistribueerde digitale registertechnologie. In basis gaat het om een USB-apparaat dat nu gelanceerd wordt.

Filament is verantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van een reeks verschillende blockchain-gerelateerde hardware- en softwareproducten. Het nieuwe USB-apparaat dat het nu lanceert kan ervoor zorgen dat bestaande apparatuur veilig transacties uitvoert op blockchain-netwerken. Het achterliggende idee is eenvoudig: het biedt een nieuwe infrastructuur voor oudere apparaten om de adoptatie van de technologie te versnellen.

Oude apparaten naar blockchain brengen

De CEO van Filament, Allison Clift-Jennings, laat weten dat ze gelooft dat dit soort apparaat noodzakelijk is omdat veel bedrijven machines, apparaten en andere industriële apparatuur gebruikt die decennia mee moet gaan. Als die nog goed werken, is er geen noodzaak om ze te vervangen met modernere producten, zo stelt ze. De oudere apparatuur is natuurlijk niet toegerust op het maken van blockchain-verbindingen; daarvoor zijn ze niet ontworpen.

Door nu het Blocklet USB-apparaat te lanceren, worden die verbindingen mogelijk gemaakt. Bestaande apparaten worden volgens Clift-Jennings “waardevoller, doordat ze met elkaar kunnen communiceren en transacties uit kunnen voeren”. Met de Blocklet USB, kunnen industriële IoT-apparaten onafhankelijk van elkaar betalingen verwerken en opslaan. Bedrijven kunnen het apparaat onder meer gebruiken om hun machines aan een blockchain te verbinden en een ‘chain of custody’ op te stellen over meerdere netwerken.

Naast de Blocklet USB, biedt Filament ook de Blocklet Chip aan. Net als het USB-apparaat, maakt dat gebruik van een open protocol om betalingen te verwerken. De chip is ontworpen om te communiceren met meerdere blockchains. Tot slot is er nog de Blocklet-software, een veilig contractsysteem voor embedded apparaten.

De Blocklet USB wordt in juni beschikbaar gemaakt in een bètatest.