AWS gaat met ConsenSys samenwerking voor blockchain aan

Amazon Web Services (AWS) kondigt een samenwerking met ConsenSys aan. Dit richt zich op het eenvoudiger inzetten van blockchain, doordat gebruikers het niet compleet vanaf de grond af aan hoeven op te bouwen. Hiervoor wordt het Ethereum-gebaseerde Kaleido Blockchain Business Cloud-platform van ConsenSys gebruikt.

AWS omschrijft Kaleido Blockchain Business Cloud als een all-in-one platform voor het versnellen en versimpelen van het zakelijk gebruik van de technologie. Daarbij is het de bedoeling om meer dan do-it-yourself scripts of templates te leveren. Het proces van het opzetten van private blockchain netwerken wordt gestroomlijnd, terwijl de mogelijkheid om de omgeving aan te passen blijft bestaan.

Dit betekent bijvoorbeeld dat gebruikers een algoritme kunnen aanpassen voor specifieke behoeftes van een netwerk. Kaleido zorgt er daarbij voor dat specialistische kennis over blockchain niet meer vereist is.

ConsenSys noemt Kaleido anders dan andere toepassingen vanwege het leveren van de onderliggende technologie die transacties registreert op een publieke ledger én de mogelijkheid voor enterprises om aan te passen naar hun behoeftes. Volgens het bedrijf gaat het om het eerste ‘dual-mode’ gebruik van Ethereum waarbij het mogelijk is private blockchains te linken aan public blockchains. Zo kunnen private transacties vastgelegd worden om meer transparantie te realiseren.

Blockchain-markt

AWS laat steeds meer blijken dat het meer met blockchain wil doen. Zo onthulde het bedrijf in april nog de Blockchain Templates, een Blockchain as a Service-dienst die het voor gebruikers eenvoudiger moet maken om blockchain-apps op te zetten voor bijvoorbeeld Ethereum- of Hyperledger Fabric-netwerken.

Tegelijkertijd zijn er ook andere bedrijven die steeds meer blockchain-diensten aanbieden. Daarbij valt te denken aan IBM en Oracle. De nieuwe dienst is beschikbaar in de AWS Marketplace.