2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft gaat de PC beoordelingstool in Windows Vista op de schop nemen, nadat het bedrijf kritiek over de tool heeft ontvangen van onder andere hardwarefabrikanten.

De zogenaamde Windows System Performance Rating tool dook op in een recente béta van Windows Vista. Met de tool kunnen mensen bekijken of hun hardware en software goed overweg kunnen met Vista. Het programmaatje kijkt naar de processor, harde schijf, geheugen en grafische hardware, waarna er aan elk onderdeel een cijfer wordt gegeven. Uiteindelijk krijgt de computer een totaalscore.

Microsoft heeft echter naar eigen zeggen vanuit de industrie signalen ontvangen dat de tool ‘misleidend’ zou zijn. Het totaalcijfer wordt prominent aangegeven in het programmaatje, maar dit nummer zou niet representatief zijn volgens hardwarefabrikanten. Microsoft kijkt nu naar mogelijkheden om de beoordeling beter te formuleren en dat wil het bedrijf doen door de interface van het programma te wijzigen.

Het probleem van de rating tool zit hem in het feit dat er teveel nadruk wordt gelegd op de mindere hardware. Elk onderdeel kan een beoordeling krijgen die loopt van één tot vijf. Maar als drie onderdelen een vijf hebben en één onderdeel een één, dan zal de totaalscore een één zijn.

Bedrijven vinden dat de tool niet altijd voldoet aan de eisen die de industrie stelt aan benchmarkprogramma’s. Ook denken de bedrijven dat mensen niet wijs kunnen worden uit de tool en de score die er uit voortvloeit. Behalve Via Technologies is ook AMD één van de bedrijven die met Microsoft hebben gesproken over het programma. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat het programma vrijwel alle AMD processors in twee categorieën indeelt, namelijk een drie of een vijf.

Windows System Performance Rating is gerelateerd aan de Windows Vista Upgrade Advisor die een aantal leden van ons forum ook al uitgeprobeerd hebben. Met deze Upgrade Advisor kunnen mensen eenvoudig controleren of hun huidige PC geschikt is om Vista mee te draaien. Microsoft gaat dus beide programma’s herzien en verwacht wordt dat Microsoft het ook onder een nieuwe naam zal uitbrengen.