1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Uit een onderzoek van Heliview, in opdracht van Marktplaats.nl, is gebleken dat er flink wat energie wordt bespaard, doordat tweedehands spullen op het internet worden verhandeld. Hier heeft dus niet alleen de consument baat bij, maar uit het onderzoek blijkt dus ook dat het milieu er baat bij heeft.

In de afgelopen twee jaar zijn er via Marktplaats.nl ongeveer 297.000 producten gekocht, hierdoor alleen al is er voor zeker 1.070.453 gigajoule aan stroom bespaard. Deze producten zijn alleen al van de categorie audio- en videoapparatuur, dus als de categorie computers er ook nog wordt bijgevoegd kan dit nog flink oplopen.

Doordat er zoveel producten tweedehands worden verkocht, zul je ook veel minder afval krijgen. Er is uitgerekend dat er in die twee jaar voor maarliefst 151.073 ton aan afval is bespaard. Om even een voorbeeld te geven hoeveel dat eigenlijk wel niet is. Een huishouden produceert per jaar zo’n 500 tot 800 kilo afval.

Tevens wordt aangetoond in het onderzoek dat het een waterbesparing heeft opgeleverd van maarliefst 1.495.134,6 kubieke meter. Om nog maar een voorbeeld te geven hoeveel dat nou eigenlijk is. Het aantal kubieke meters wat er net genoemd is, daar kan je ongeveer 15.000 huishoudens een jaar mee van water voorzien.

Ook wordt door deze handel minder uitstoot van zwavel- en koolstofdioxide geproduceerd. Dat komt omdat er minder nieuwe producten worden verkocht, dus er zal minder worden geproduceerd en dat levert alle genoemde besparingen op.