2min

Bij bijna de helft van de Nederlanders komt stress voor vanwege het voortdurende nieuws over datalekken in combinatie met het bezit van meerdere online accounts. Dat toont onderzoek van Kaspersky Lab onder meer dan 500 Nederlanders aan.

Van de respondenten geeft 44 procent aan gestrest te raken door dergelijk nieuws. Zulke zorgen komen vaak doordat burgers de digitale problemen niet begrijpen, zo stelt mediapsycholoog Frank Schwab. Ondanks de zorgen door het nieuws, verwacht slechts 22 procent van de Nederlanders dat ze het komende jaar te maken krijgen met een beveiligingsprobleem. Hier tegenover staat dat 39 procent de afgelopen vijf jaar slachtoffer was van een of andere illegale digitale actie.

Vertrouwen

Kaspersky ziet dat burgers steeds minder vertrouwen hebben in technologie en het vermogen van organisaties om hun data goed te beschermen. Het securitybedrijf vroeg respondenten dan ook welke apps ze het minst vertrouwen omtrent de bescherming tegen datalekken en cyberaanvallen. 41 procent noemt hier sociale netwerken. Apps voor GPS-tracking, carpoolen en muziek scoren beter: minder dan tien procent geeft aan hun data niet aan aanbieders van zulke apps toe te vertrouwen.

Verder valt op dat 21 procent van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in de overheid voor het beschermen van hun gegevens. 15 procent meent dat de entertainmentindustrie niet goed met persoonlijke informatie omgaat, terwijl 18 procent geen enkele sector met hun data vertrouwt. De gezondheidszorg, het onderwijs en de productiesector genieten meer vertrouwen, ondanks het feit dat in deze branches de afgelopen jaren veel grote datalekken waren.

De kloof tussen risico en vertrouwen wordt bevestigd door het feit dat 59 procent van de Nederlanders de partner inloggegevens van apparaten toevertrouwt. Daarentegen heeft slechts acht procent vertrouwen in een oplossing voor wachtwoordbeheer. Kaspersky vindt dit vreemd aangezien mensen keer op keer zelf de zwakste schakel in beveiliging blijken te zijn.