2min

Tags in dit artikel

, ,

Google is momenteel druk bezig om haar naaste concurenten Yahoo en Microsoft de loef af te steken en haar dominantie op het gebied van internetzoeken te verbeteren. Het bedrijf bouwt in The Dalles langs de oevers van de Columbia rivier een enorm datacentrum met een oppervlakte van twee voetbalvelden, dat in de toekomst de miljarden queries van de zoekmachine en haar andere diensten kan verwerken.

Alhoewel het nieuwe complex met haar gigantische koeltorens voor iedereen zichtbaar is, weet niemand precies wat er zich binnenin de gebouwen afspeelt. Het project staat lokaal inmiddels bekend als Project 02 en heeft al voor flink wat werkgelegenheid gezorgd. Niemand wil echter iets kwijt over het centrum, ook niet de officiële instanties in The Dalles. Alle betrokken partijen hebben met Google absolute geheimhouding afgesproken.


Het nieuwe datacentrum van Google met links en bovenaan de nieuwe bebouwing en de enorme koeltorens van vier verdiepingen hoog.

Historisch gezien proberen grote bedrijven vaak terughoudend te zijn over de locaties van hun operationele infrastructuur. Google heeft momenteel een enorm computernetwerk, ook wel bekend als Googleplex, wat met ongeveer 450.000 servers wereldwijd het grootste netwerk ter wereld is. Op welke plekken deze computers staan is echter niet duidelijk.
Dat Google er nu voor kiest om in The Dalles een complex te bouwen voor haar servers is niet verrassend, want dichtbij het complex staat een dam in de Columbia rivier die voor goedkope stroom kan zorgen. Daarnaast heeft de regio een overschot aan datakabels, een erfenis van de internethype rond de milleniumwisseling.

Google opende recentelijk al een kleiner datacentrum in Atlanta. Op het gebouw zijn geen logo’s of teksten te zien en de lokale overheden willen niets kwijt over het gebouw. Google voelt wel de hete adem van Microsoft en Yahoo in haar nek. Microsoft verraste recentelijk vriend en vijand met de mededeling volgend jaar twee miljard dollar te steken in de uitbreiding van haar serverpark. Het bedrijf wil in 2011 800.000 servers wereldwijd aan elkaar gekoppeld hebben, een verdubbeling ten opzichte van het huidige aantal.

Zowel Yahoo en Microsoft zijn dus bezig met hun eigen datacentra, maar lopen daarin flink achter op Google. Het datacentrum in The Dallas gaat namelijk eind dit jaar al open. Wel in het geheim natuurlijk, tot spijt van de lokale kamer van koophandel. "We willen graag een officiële openingsceremonie regelen met onze ambassadeurs, maar ze willen ons alleen maar weghouden van het complex. Onze culturen passen niet echt bij elkaar," aldus Susan Huntington van The Dalles Area Chamber of Commerce.