2min

Tags in dit artikel

, , ,

Intel kwam in opspraak door de Meltdown en Spectre-kwetsbaarheden. Die bleken zo’n beetje elk apparaat met een Intel-chip te treffen. Snel nadat er patches uitgebracht werden, bleek dat die apparaten langzamer maakten. Hoeveel langzamer mag van Intel echter niet gepubliceerd worden. Mogelijk wordt het beleid aangepast.

Het bedrijf heeft een nieuwe toevoeging gedaan aan de contracten die ontwikkelaars tekenen voor Intel-software. Die nieuwe licenties verbieden ontwikkelaars om de resultaten van softwarebenchmarks te publiceren. Wel mogen ze tests uitvoeren ten aanzien van de prestaties van apparaten. De resultaten moeten echter geheim blijven.

Nieuwe licentieovereenkomst

Dat meldt open-source ontwikkelaar Bruce Perens. In de nieuwe licentieovereenkomst valt te lezen dat ontwikkelaars zelf, maar ook derde partijen, geen toestemming hebben om resultaten van benchmarktests te publiceren. De nieuwe voorwaarde werd verbonden aan de fixes voor Meltdown en Spectre.

Toen de fixes uitgebracht werden, stelde Intel zelf nog dat het geen significante veranderingen zag in de prestaties van apparatuur. Maar dat lijkt toch het geval te zijn: diverse ontwikkelaars melden juist dat implementatie van de patches leidt tot langzamere apparaten. Dat Intel nu een dergelijke clausule aan zijn contracten toevoegt, maakt het bedrijf in elk geval verdacht.

Aanpassing op komst

Perens uitte forse kritiek op Intel om dit beleid. De microcode die met de patches meegeleverd wordt “draait voor elke instructie”. Zodoende lijkt de licentie dus te gelden voor de volledige processor en dus ook alle software die erop draait. “Veel mensen zijn benieuwd naar de vertraging die voortkomt uit de microcode-fixes en Intel probeert nu te voorkomen dat eenieder die informatie zou willen verzamelen hierover daar ook over kan publiceren. Slechte zet.”

Maar Intel laat in een reactie weten dat het momenteel de licentieovereenkomst herziet. “Er zal binnenkort een nieuwe versie beschikbaar worden gemaakt. Als actief lid van de open-source gemeenschap, blijven we alle feedback verwelkomen.”