3min

Tags in dit artikel

, , , ,

MSN heeft in samenwerking met Stichting De Kinderconsument het initiatief genomen om kinderen te helpen bij hun vragen over het internet. Onder de naam MR. Ctrl is een speciale MSN-robot ontwikkeld die de gebruiker kan toevoegen aan de Messenger contactenlijst. MR. Ctrl is vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen die MSN Messenger of de nieuwste versie, Windows Live Messenger, gebruikt.

MR. Ctrl is een virtuele waakhond die, wanneer toegevoegd aan de contactenlijst, vragen kan beantwoorden op het gebied van digitaal pesten, virussen, privacy en webcammen. MR. Ctrl ‘praat’ door middel van automatisch gegenereerde antwoorden en geeft praktische tips en oplossingen. MSN beoogt met dit initiatief het internet voor kinderen, tussen de 9 en 13 jaar, een stukje veiliger te maken. MSN heeft juist voor deze doelgroep gekozen, omdat zij nog relatief weinig kennis en ervaring heeft met de mogelijke gevaren van het internet. Ook is gebleken dat deze leeftijdsgroep niet altijd goed weet bij wie ze terecht kunnen met vragen over het internet.
"Veiligheid en voorlichting staan bij MSN hoog in het vaandel. Met MR. Ctrl kunnen we op een ludieke manier en in de juiste taal kinderen bewust maken van veiligheid op het internet", aldus MSN Nederland.

Een speels vraag & antwoordspel, in hun eigen taal MR. Ctrl wil niet belerend overkomen, maar is speels van opzet. Door middel van een vraag- en antwoordspel wordt geprobeerd het bewustzijn van de jongeren over internet te vergroten. MR. Ctrl moet gezien worden als een eerste aanspreekpunt en kan op een leuke manier praten met kinderen over waar ze mee in aanraking komen, ze daarover gerust stellen en de weg wijzen naar een mogelijke oplossing.
De afgelopen periode is MR. Ctrl getest door een groep kinderen, die over het grappige hondje uitgebreid feedback hebben gegeven. Vanaf vandaag wordt het grote publiek uitgenodigd de MSN-robot toe te voegen. De werking zal in het begin nog verder worden bekeken en geanalyseerd zodat MR. Ctrl, waar nodig, aangescherpt kan worden; hij blijft ten slotte een robot.

Kinderen kunnen ask@mrctrl.com aan hun Messenger toevoegen, waarna de figuur van een hond in een zilveren jasje in hun contactenlijst verschijnt. Doordat maar liefst 95% van alle kinderen in Nederland gebruik maakt van Messenger is MR. Ctrl een effectief middel om kinderen te bereiken.
Algemeen directeur van Stichting De Kinderconsument, zegt over MR. Ctrl: "Voor kinderen is MSN’en net zo normaal als kletsen op het schoolplein. Om MSN’en leuk te houden, en om bijvoorbeeld met pesters om te gaan, horen kinderen tips te krijgen. Van hun ouders en leraren, maar nog beter middenin hun eigen wereld en taal: terwijl ze MSN’en.”

Een kleine test:

Uit de bovenstaan de converstatie kan ik opmaken dat de bot niet echt ingaat op het probleem, maar meer random gegenereerde / uit de database gehaalde zinsconstructies post.

De bot geeft af en toe een handig tip wanneer ik mij schuilhoud als een 12-jarige gepeste jongen. Een dergelijk bot als deze bevat naar mijn mening onvoldoende kunstmatige intelligentie, terwijl de kennis wel aanwezig is. Persoonlijk prefereer ik mijn ouders als raadgever.