Aandelen Red Hat dalen in waarde na lager uitgevallen omzet

Red Hat heeft de verwachtingen van analisten niet waar kunnen maken bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers. De waarde van de aandelen van het bedrijf daalden als gevolg daarvan met 7 procent. 

Red Hat draaide in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 823 miljoen dollar. De verwachtingen lager echter hoger. Analisten gingen uit van een omzet van 829 miljoen dollar. De omzet steeg echter wel met 14 procent ten opzichte van een jaar eerder, meldt Silicon Angle.

RHEL

De omzet uit abonnementen, waaronder het Red Hat Enterprise Linux besturingssysteem (RHEL), steeg met 13 procent naar 722,7 miljoen dollar. Dat was minder dan de 724,1 miljoen dollar die analisten hadden verwacht.

Volgens CFO Eric Shander is dat onder meer te danken aan het wijzigen van een contract met het Amerikaanse leger en een ander “groot verlies” aan een onbekende software provider. Shander zei verder dat hij denkt dat de daling in de groei van vernieuwde RHEL-abonnementen nu tot een einde komt.

Ook werden de doelstellingen op het gebied van training en diensten niet gehaald. Naar verwachting zou het bedrijf 104 miljoen dollar omzet draaien met deze afdelingen, maar in werkelijkheid kwam dat uit op 100 miljoen dollar. De omzet uit software container-technologieën steeg echter wel, namelijk met 31 procent naar 196 miljoen dollar.

Derde kwartaal

De vooruitzichten voor het derde kwartaal van dit jaar zijn minder dan verwacht. Red Hat zegt een winst van 87 cent per aandeel te verwachten en een omzet tussen de 848 en 856 miljoen dollar. Analisten hoopten op 92 cent per aandeel en een omzet van 862 miljoen dollar.

Volgens analist Charles King van Pund-IT is de daling van de waarde van de aandelen van het bedrijf na de presentatie van de kwartaalcijfers een “vrij gewone situatie”.

“De resultaten van dit kwartaal waren minder dan een procentpunt onder de verwachtingen van analisten. Het bedrijf heeft de verwachtingen van de laatste vier kwartalen op rij overtroffen, waardoor er meer waarde aan de situatie werd gehecht dan dat het mogelijk had verdiend. Daarnaast was Red Hat voorzichtig door aan te kondigen dat het de verwachtingen voor het huidige kwartaal ook niet gaat waarmaken.”