De overname van ATI door AMD zal een enorme opsteker betekenen voor NVIDIA. Dat voorspelt analist Paul DeMartino op de website van persbureau Reuters. Aandeelhandelaren lijken het met hem eens te zijn, want na de aankondiging van de overname werd er direct druk gehandeld in het aandeel NVIDIA, wat resulteerde in een winst van zeven procent per aandeel.

De reden waarom AMD ATI heeft overgenomen is omdat het bedrijf meer wil concurren met marktleider Intel. In het verleden heeft AMD de strijd met Intel willen voeren door de prijzen van haar processors te verlagen en lager te houden dan die van Intel. Intel heeft echter de tegenaanval ingezet en gezien het feit dat Intel veel grotere marges heeft dan AMD, kan AMD op een gegeven moment niet meer op basis van de prijs concurreren.

AMD en ATI zullen dus hun kennis gaan combineren om producten te produceren die de basis vormen voor een compleet systeem. De combinatie zal het dus moeten hebben van de technologische vernieuwingen, waardoor de producten in het segment zullen vallen waar Intel juist flinke marges heeft. Dit segment kent ook maar een beperkt publiek en is dus geen gevaar voor de lagere segmenten, waarin Intel goede deals heeft met Dell en Hewlett-Packard.

De reactie van de beurs op maandagochtend was dan ook niet vreemd. Het aandeel ATI werd flink meer waard, omdat AMD de aandelen voor meer dan de handelswaarde opkoopt. Het aandeel AMD schoot echter omlaag, wegens het feit dat het bedrijf 2,5 miljard in cash betaalt voor ATI en een nieuwe schuld opbouwt. Aandelen Intel gingen ook omhoog, vanwege de verbeterde positie van Intel, na de overname. Verrassend was de zeven procent winst voor het aandel NVIDIA.

Er gaan momenteel geruchten dat Intel als tegenreactie een bod gaat doen op de chipfabrikant, maar veel analisten achten dat onwaarschijnlijk. Een overname van NVIDIA door Intel zou Intel niet veel meer brengen dat een overeenkomst waaronder de beide bedrijven hun technologie delen. Alhoewel Intel met 6,4 miljard in cash zonder teveel moeite NVIDIA met een marktwaarde van 6,8 miljard dollar zou kunnen kopen heeft NVIDIA momenteel geen redenen om zich over te laten nemen.

NVIDIA en ATI zijn tot op heden de grootste concurrenten op de markt voor grafische chips. Voor NVIDIA is haar divisie voor grafische chips voor PC’s en consoles de meest belangrijke, met 66,4 procent van de totale omzet. De andere divisies, waaronder die voor grafische chips voor handhelds, zijn verliesgevend. NVIDIA en ATI zitten daarnaast ook in de markt voor moederborden en met uitzondering van Intel en AMD, maken alle moederbordfabrikanten producten die gericht zijn op grafische chips van één van beide fabrikanten.

Als het ultieme doel van AMD is om marktaandeel van Intel af te pakken in combinatie met ATI chips en op die manier NVIDIA daardoor eigenlijk uitsluit, dan heeft het bedrijf daar weinig voordelen bij. Het zou zelfs een strategie kunnen zijn waarmee het bedrijf zichzelf in de vingers snijdt. Door de aankondiging heeft AMD dus NVIDIA’s belangrijkste concurrent op de markt weggehaald. Analist Brian Piccioni van BMO Capital Markets verwacht dan ook dat NVIDIA binnen twaalf tot achttien maanden het segment voor high-end grafische kaarten nagenoeg voor zichzelf zal hebben en laat dat nu net het segment zijn waarin flinke winsten gemaakt kunnen worden. "Alhoewel het niet direct zichtbaar zal zijn is deze overname het beste wat NVIDIA in lange tijd is overkomen", aldus Piccioni