2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De organisatie EURid, dat verantwoordelijk is voor de uitgave van .eu domeinnamen heeft duizenden domeinen bevroren, omdat deze domeinen opgekocht zouden zijn voor de verkoop.

EURid heeft in totaal 74.000 .eu domeinen geblokkeerd, omdat de organisatie het vermoeden heeft dat ze opgekocht zijn door een groep registrars. Registrars zijn bedrijven die toestemming hebben gekregen om .eu domeinen aan te vragen voor hun klanten. 400 van deze registrars zouden volgens EURid deze domeinen hebben opgekocht met de intentie om ze later weer door te verkopen. Deze handelswijze wordt ook wel ‘warehousing’ genoemd en is niet toegestaan volgens de contracten die EURid met de registrars heeft.

De Engelse bedrijven Ovidio, Fausto en Gabino zouden door de registrars als dekmantel gebruikt zijn voor het opkopen van de domeinnamen. "We zijn er van overtuigd dat deze bedrijven als dekmantel dienen voor de registrars en daardoor kunnen de bedrijven en registrars als één bedrijf worden gezien. Aangezien registrars alleen voor bestaande klanten domeinen aan mogen vragen en niet voor warehousing is dit een geval van contractbreuk", aldus Herman Sobrie, hoofd juridische zaken bij EURid.

De registratie van .eu domeinen begon vorig jaar december. Tot 2 februari konden alleen bedrijven, publieke organisaties en merkhouders een domein registreren. Na die datum konden bedrijven zonder geregistreerder merken een verzoek indienen, waarna vanaf april iedereen een .eu domein kon registreren. EURid ontdekte echter dankzij haar monitoringssysteem echter al gauw dat er sprake was van warehousing. Het systeem houdt namelijk in de gaten of eigenaars van een .eu domein ook daadwerkelijk in de EU gevestigd zijn en dat was vaak niet het geval. Ook ontving EURid diverse klachten van andere registrars die het vermoeden hadden dat er aan warehousing werd gedaan.

De 74.000 verdachte domeinnamen zijn inmiddels bevroren en de registrars worden aangeklaagd. Om welke domeinen het gaat wil EURid niet kwijt, maar wel liet de organisatie weten dat de actie geen gevolgen zal hebben voor mensen die rechtmatig in het bezit zijn van .eu domeinen.