2min

Tags in dit artikel

, ,

Kazaa werd ontwikkeld in 2001 door Niklas Zennström en Janus en werd een jaar later doorverkocht aan Sharman Networks waarvan Nikki Hemming de eigenares was. Kazaa werd vooral gebruikt om illegale MP3’s te downloaden, maar ook films waren er in overvloed te vinden. Zulke praktijken duren natuurlijk niet eeuwig en in september 2005 werd Kazaa schuldig bevonden aan ‘gebruikers aanmoedigen auteursrechten te schenden’.

De rechtzaak duurde nu bijna een jaar en er is een overeenkomst gesloten: Kazaa zal de muziekindustrie 115 miljoen dollar betalen aan royalty’s die zij misgelopen zijn.
Ook moet Kazaa een legaal bedrijf worden en moet het bij het verlenen van licenties eerst onderhandelen met de platenfirma’s. Om zo legaal mogelijk te worden zal Kazaa filters toepassen die het onmogelijk maken om muziek, films of software waar copyright op zit uit te delen. Andere rechtzaken die lopen tegen Kazaa uit de Verenigde Staten zullen door deze overeenkomst ook stop gezet worden.
De prijs die nu betaald wordt is echter alleen voor de schade berokkend aan de muziekindustrie (onder andere Universal, Festival/Mushroom, EMI, Sony BMG en Warner Music Australia), maar eventuele toekomstige betalingen aan de filmindustrie zijn niet uitgesloten.

De huidige eigenares, Nikki Hemming is zeker geen watje. Nikki Hemming was het brein achter Sharman Networks, ze heeft het opgericht in 2001 in Vanautu, een paradijs voor belastingsontduikers. In 2002 nam Sharman Networks Kazaa op van de makers Niklas Zennström en Janus. Sharman Networks had een heel gedecentraliseerde structuur die Hemming opgezet had en Nikki Hemming was de enigste publiekelijke figuur die in verband gelegd werd met het bedrijf. De structuur van het bedrijf was zodanig gesloten dat het de muziek- en filmindustrie bijna een jaar kostte om genoeg informatie bijeen te krijgen om het bedrijf aan te klagen.