1 min

Tags in dit artikel

,

De Koninklijke Bibliotheek zal de komende jaren landelijke op grote schaal, regionale en koloniale dagbladen digitaliseren. En dit via internet toegankelijk maken voor onderzoekers en het brede publiek. In de Databank Digitale Dagbladen zullen Nederlandse dagbladen vanaf de zeventiende eeuw geheel digitaal doorzoekbaar zijn. De KB ontvangt voor dit project 12 miljoen euro subsidie van het Innovatieplatform, geïnitieerd door het kabinet Balkenende II.

Vanwege de omvang (zo’n 8 miljoen pagina’s, ofwel 25 miljard woorden) vormt de databank tevens een goede bron voor onderzoek. De beschikbaarheid van zoveel data zal leiden tot een vooruitgang in de technieken voor de extractie van kennis en informatie uit teksten.

De bibliotheek beschikt over zeven kilometer aan kranten, daarvan zal één kilometer worden gedigitaliseerd. De Koninklijke Bibliotheek wil de 270 landelijke titels die sinds 1618 zijn uitgekomen, op het Internet laten verschijnen. In 2008 moeten de eerste titels online beschikbaar zijn. Het project gaat ongeveer vijf jaar duren .