2min

Tags in dit artikel

, , ,

Werknemers gaan vaak slordig om met geheugensticks. Incidenten met datadiefstal komen steeds vaker in het nieuws. Om de vertrouwelijke bestanden op te slaan of te stelen wordt meestal gebruik gemaakt van draagbare opslagmedia.

Draagbare media zoals iPods en geheugensticks groeien in populariteit. Veel medewerkers blijken echter slordig met deze apparaten om te gaan. Bij verkeerd gebruik of verlies kan dit leiden tot grote problemen voor de IT-beveiliging van de organisatie. Opmerkelijk is dat de eigenaren soms niet eens weten welke bestanden er precies op hun geheugenstick staan.

Uit onderzoek van Centennial Software onder werknemers in Groot-Brittannië en Duitsland blijkt dat het kwijtraken van een geheugenstick of iPod regelmatig voorkomt. Zo gaf tweederde van de Britse respondenten aan wel eens een geheugenstick of iPod te zijn verloren. In Duitsland bedroeg dit driekwart van de respondenten. De vraag of er op deze kwijtgeraakte opslagmedia belangrijke bedrijfsgegevens stonden werd door zestig procent van de Britse respondenten met ja beantwoord. Verrassend is dat twintig procent van de Britse respondenten aangeeft dat zij regelmatig bestanden vinden op hun MP3-speler of geheugenstick die zij niet bewust hebben gedownload.

“De manier waarop werknemers omgegaan met geheugensticks en de bedrijfsgegevens die zich hierop bevinden is zorgwekkend”, aldus de vice-president van Centennial Software. “Door een geheugenstick met bedrijfsgegevens uit het oog te verliezen, ook al is het slechts voor een paar uur, vergroot je de kans op data- of identiteitsdiefstal en malware-aanvallen.”

Met behulp van duidelijke richtlijnen en de juiste software kunnen organisaties de beveiliging van bedrijfsgegevens aanzienlijk verbeteren. Voorwaarde is dan wel dat medewerkers verstandig omgaan met deze gegevens.