2min

Na het succes van Philips Audio Fingerprinting presenteert de groep Content Identification van het concern nu ook Video Fingerprinting. Contenteigenaars en serviceproviders, zoals tv-maatschappijen en internetproviders, kunnen dankzij deze technologie automatisch filmbeelden ‘identificeren’ en daarmee de copyrighthouder achterhalen. De identificatie gebeurt door unieke vingerafdrukken (‘fingerprints’) die van het materiaal zijn gemaakt, te vergelijken met vingerafdrukken die in een speciale database zijn opgeslagen. In vergelijking met handmatige controle biedt Video Fingerprinting betere statistische ‘sampling’, snellere responstijden en minder kans op fouten. Het systeem kan via één server honderden videokanalen tegelijk controleren.

In tegenstelling tot ‘watermerktechnologie’, waarbij metadata-informatie wordt geïntegreerd in audio- en/of videomateriaal, kan de ‘fingerprinttechnologie’ filmbeelden identificeren door specifieke, kenmerkende parameters uit een videobestand te halen. Het Video Fingerprinting-systeem van Philips vertaalt deze karakteristieke gegevens in een ‘bitrij’ of vingerafdruk. De beelden kunnen worden herkend door vingerafdrukken van een videobestand dat via een ‘peer-to-peer-netwerk’ binnenkomt, te vergelijken met de vingerafdrukken van het oorspronkelijke videomateriaal dat in de database is opgeslagen.

De vingerafdrukextractie laat zich niet hinderen door kwaliteitsvermindering als gevolg van bijvoorbeeld videocompressie met lage bitsnelheid, ‘scaling’, afgesneden beelden of ruis. Ook kan het systeem beeldmateriaal herkennen aan de hand van een fragment van slechts vijf seconden, waar dit fragment zich ook bevindt. De videodatabase bevindt zich in een centrale server en bevat een geavanceerd, specifiek zoekalgoritme plus een database met videovingerafdrukken en metadata-informatie.

Het Video Fingerprint-systeem van Philips kan worden gebruikt om beeldmateriaal te filteren met het oog op legale uitwisseling van videobestanden binnen peer-to-peer-netwerken. Het systeem kan een film herkennen en vervolgens voorkomen dat die op illegale wijze wordt verspreid. Daardoor is het mogelijk om de stroom auteursrechtelijk beschermd videomateriaal op een betrouwbare manier te beheersen. Een andere toepassing is het automatisch controleren van filmmateriaal om vast te stellen wie de eigenaar is. Philips Video Fingerprinting kan ook worden gebruikt tijdens een tv-uitzending, bijvoorbeeld om in een reclameblok het adres van een leverancier toe te voegen aan een bepaalde reclame.

“Het uitwisselen van informatie via internet is enorm populair, maar gaat soms helaas ten koste van de copyrighthouder. Met Philips Video Fingerprinting kunnen uitgevers hierop inspelen door legale peer-to-peer-netwerken op te zetten om illegale kopieerpraktijken te voorkomen.”, aldus Philips.