2min

Tags in dit artikel

, , ,

Leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs kunnen vanaf 5 september op eenvoudige wijze goede foto’s zoeken en vinden bij veelgebruikte werkstukonderwerpen. Minister van Onderwijs Van der Hoeven verricht op dinsdag 5 september de officiële opening van het ANP Historisch Fotoarchief. De bewindsvrouwe doet dat door de zogenoemde werkstukkenknop in werking te zetten.

Het ANP Historisch Fotoarchief bevat een unieke collectie nieuwsfoto’s van 1900 tot heden. Vrijwel alle negatieven van de totale fotoproductie zijn bewaard gebleven en per dag gecategoriseerd. Het ANP is daarnaast in het bezit van het Polygoon Archief, dat talloze beelden omvat uit de vooroorlogse jaren.Vanaf 1956 tot 1996 werden de foto’s van de dagelijkse productie in grote handgemaakte plakboeken bewaard. Resultaat: meer dan 800 plakboeken met meer dan 300.000 foto’s.

Een ruime selectie uit de plakboeken wordt op conserveringsniveau gedigitaliseerd en via deze website toegankelijk gemaakt. Daarnaast worden scans van nog oudere beelden uit de periode 1900 tot 1956 aan de website toegevoegd.

[center]Illustratie daterend uit 1918, Eerste Wereldoorlog[/center]
Het ANP Historisch Fotoarchief beheert een belangrijk deel van het nationale cultuurgoed. Het is als een virtueel museum van de tijd, waarin iedereen vrijelijk kan ronddwalen en zoeken naar wat van zijn gading is. Daarom is ANP Photo bereid geweest om het archief een publieksfunctie te geven.

Op www.anpfotoarchief.nl mogen de foto’s, die in medium resolutie beschikbaar zijn, voor privé-gebruik en voor educatieve doeleinden gratis worden gebruikt. Binnen de strenge wereld van het Auteursrecht is dit een verregaande en unieke concessie.