1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het schijnt dat er nog werk te doen is voor producenten van blu-ray schijfjes. Jim Armour, een medewerker van Toshiba, heeft verklaard dat bij een slechte kwaliteit blu-ray schijfjes de schijfjes zouden kunnen gaan vervormen met als gevolg dat de lens in de blu-ray speler beschadigd kan raken.

Uit onderzoek is gebleken dat een blu-ray schijfje kan vervormen, omdat deze uit meerdere lagen bestaat. Dit zal bij de concurrent HD-DVD volgens Armour niet gebeuren omdat deze met een zogenaamde sandwich-techniek zijn geproduceerd. Hierbij bevinden de datalagen zich tussen twee plastic lagen. Deze buitenste plastic lagen houden de krachten die ontstaan als het ware tegen.

Een Blu-ray schijfje bestaat uit drie delen: zirkoon, de datalagen en een middelste plastic laag. Doordat zirkoon veel minder zal vervormen als het plastic, gaat de disc krom trekken. Omdat het schijfje op hoge snelheid zal ronddraaien in de blu-ray-speler, zal het uiteindelijk tegen de laser aankomen.

Nog een opvallende uitspraak van Armour is dat de HD-DVD variant een betere codec zou gebruiken dan blu-ray. Hierdoor zal een net zo goede kwaliteit op een kleinere disc kunnen dan bij blu-ray het geval is.