2min

Wat de Consumentenbond betreft, is Android niet veilig genoeg om te gebruiken zonder virusscanner. Uit een proef van de Consumentenbond blijkt dat de standaardbeveiliging van het mobiele besturingssysteem van Google niet goed genoeg beschermt tegen apps met malware, of tegen phishing.

De Consumentenbond bekeek in totaal 21 beveiligingsapps die specifiek voor Android ontwikkeld zijn. Daarbij werden zowel gratis als betaalde apps bekeken. De werking daarvan werd vervolgens vergeleken met de ingebouwde security van Google: Play Protect en ook Safe Browsing.

Schiet flink tekort

Google heeft voor gebruikers twee verdedigingslinies in Android ingebouwd. Play Protect scant de hele appwinkel op onveilige apparaten. Daarnaast zorgt Safe Browsing ervoor dat malafide websites niet zonder meer bezocht kunnen worden. Uit een proef van de Consumentenbond bleek echter dat de functionaliteit behoorlijk tekort schoot.

De Consumentenbond testte tweeduizend malafide apps. Daarvan identificeerde Google slechts 56 procent. Gemiddeld blokkeerden de beveiligingsapps van derde partijen 89 procent van de malafide apps. Safe Browsing wist opvallend genoeg zelfs nul van de 250 websites die de Consumentenbond testte succesvol te blokkeren. Daarmee volstaat deze beveiliging van Google hooguit voor mensen die maar een paar apps per jaar installeren. De Consumentenbond raadt mensen die regelmatig nieuwe toepassingen op hun smartphone zetten aan om toch maar een app van een beveiligingsbedrijf te nemen. Als aanrader noemt men de app van Eset, die een tientje per jaar kost.

Vergeleken met Apple

De Consumentenbond vergeleek ook het functioneren van de beveiliging van Apple’s iPhones. Die toestellen bleken veiliger, voornamelijk doordat Apple strenger toezicht houdt op de App Store. Een antivirusapp, zoals die er voor Android zijn, is er overigens niet voor iOS. Dat komt doordat Apple apps niet toestaat dergelijke toegang te hebben tot zijn systeem. Beveiliging tegen phishing via het internet zou volgens ede Consumentenbond niet misstaan: een derde van de malafide sites werd niet succesvol geïdentificeerd.