1 min

Samsung topman Thomas Quinn heeft toegegeven dat hij geheime prijsafspraken met concurrenten heeft gemaakt, waardoor alle grote computermakers tijdenlang teveel hebben betaald voor DRAM geheugen.

Quinn maakte de afspraken met een Koreaanse collega, alsmede met concurrenten van Hynix, Infineon, Micron Techonology en Elpedia. De prijsafspraken gingen over de de leverantie van DRAM geheugen aan Dell, HP, Compaq, IBM, Apple, Gateway en Sun, die plaatsvonden in 2001 en 2002.
De betrokken mensen verdwijnen vijf tot acht maanden achter de tralies, een aantal heeft de straf er reeds opzitten. Daarnaast moeten alle betrokkenen 250.000 dollar betalen, de bedrijven hebben reeds 731 miljoen dollar boete betaald.

"Gevangenisstraffen voor mensen die prijsafspraken maken is het beste middel om kartelvorming tegen te gaan. De actie die vandaag is ondernomen tegen Quinn geeft een duidelijk signaal af aan diegenen die zich bezighouden met illegale prijsafspraken. Deze mensen zullen verantwoordelijk gehouden worden voor hun daden", aldus Assistant Attorney General Thomas O. Barnett.