2min

Tags in dit artikel

, ,

Eén op drie werknemers schrijft computerwachtwoorden op om ze te onthouden. Daarmee ondermijnen ze de beveiliging van het bedrijf, waardoor bedrijven in toenemende mate op zoek moeten naar een andere manier van beveiligen. Dit blijkt uit een onderzoek van Nucleus Research en KnowledgeStorm.

Bij veel bedrijven worden de de wachtwoorden regelmatig door de systeembeheerders vernieuwd of worden gebruikers gedwongen om een nieuw wachtwoord te kiezen. Vaak moeten deze wachtwoorden aan een aantal eisen voldoen, zoals een minimaal aantal tekens en een combinatie tussen letters, cijfers en tekens. De veiligheid van het computernetwerk van bedrijven gaat er met deze maatregelen echter niet op vooruit, omdat werknemers het nieuwe wachtwoord op een papiertje schrijven of in hun PDA opslaan.

"Het is alsof ouders een fantastisch nieuw beveiligingssysteem aanschaffen voor het huis en dat het kind vervolgens een papiertje met de code voor het systeem onder de deurmat legt", aldus onderzoeker David O’Connell van Nucleus Research.

Het onderzoek, dat plaatsvond onder 325 Amerikaanse werknemers, wijst uit dat beveiliging middels één wachtwoord net zo effectief is als complexe beveiligingen. Het instrueren van personeel over het belang van het beschermen van het wachtwoord helpt overigens maar weinig tegen het probleem.

"Wachtwoorden vergen veel onderhoud. mensen vergeten of verliezen het en dan moet het wachtwoord gereset worden. Het instellen en versturen van een nieuw wachtwoord kost tijd", zo laat O’ Connell weten. De onderzoekers adviseren bedrijven om naar nieuwe beveiligingsmethodieken te kijken, waaronder biometrische systemen als stemherkenning en vingerafdrukscanners. Ook zijn er zogenaamde cognitieve biometrische systemen die aan de hand van een aantal multiple choice vragen kunnen herkennen wie je bent.