2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Google heeft aangekondigd een strenger privacybeleid in te stellen voor extensies in Google Chrome en apps die cloud-opslagdienst Google Drive gebruiken. Extensies mogen bijvoorbeeld niet meer zomaar om brede toegang tot gegevens vragen. 

Volgens Google zelf staan er nu ruim 180.000 extensies in de Chrome Web Store en gebruikt bijna de helft van alle desktop-gebruikers van de browser actief extensies. Nu krijgen die extensies echter twee nieuwe regels waar ze aan moeten voldoen.

Regels Google Chrome

Allereerst mogen de extensies voortaan alleen maar toegang vragen voor de data die ze echt nodig hebben om hun functies te implementeren. Is er meer dan één optie voor toestemmingen die gebruikt kan worden om een functie te implementeren, dan moeten ontwikkelaars de optie gebruiken die toegang geeft tot de minste data.

De tweede nieuwe regel vereist dat alle extensies voortaan een privacybeleid plaatsen in de Chrome Web Store. Deze regel bestond al langer voor extensies die persoonlijke en gevoelige gebruikersdata gebruiken, maar wordt nu ingesteld voor alle extensies die door gebruikers aangemaakte content en persoonlijke communicatie gebruiken.

De wijzigingen worden pas in de zomer uitgerold, maar zijn nu al bekendgemaakt om ontwikkelaars de tijd te geven om hun extensies aan te passen om te voldoen aan de regels.

Google Drive

Google heeft daarnaast bekendgemaakt dat er extra, vergelijkbare regels komen voor apps van derde partijen die Google Drive gebruiken. Door verbinding te maken met apps van derde partijen, blijft Drive een centrale plek voor alle bestanden en om samen te werken met anderen.

Die apps kunnen echter toegang hebben tot een brede set content en data in Drive. Met de nieuwe regels wordt die toegang beperkt, aldus Google. Voortaan krijgen apps van derde partijen alleen nog toegang tot specifieke bestanden, namelijk degene die ze nodig hebben. Backup-diensten en andere apps die bredere toegang nodig hebben, worden natuurlijk uitgezonderd van het beleid. Google gaat die apps echter wel van tevoren verifiëren.

De regels voor Google Drive worden vanaf begin volgend jaar van kracht.