1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het protest tegen Digital Right Managent, beter bekend als DRM, klinkt steeds luider. Maar ook platenmaatschappijen beginnen langzamerhand door te krijgen dat DRM funest is voor de verkoop van legale muziek online. Zo wordt MP3 steeds populairder als legaal downloadformaat, omdat het in geen enkel opzicht beperkt is.

Enkele onafhankelijke sites hadden dit door en wisten hier handig op in te spelen. Zij bieden nummers aan zonder de nadelen van DRM. Beatport is zo’n winkel. Hoewel je gemiddeld drie keer meer betaalt voor een nummer zonder DRM is deze winkel buitengewoon populair. Sterker nog, het is de grootste verkoper van elektronische- en dancemuziek geworden in Amerika.

Dit bracht ook een aantal voor de muziekliefhebber interessante experimenten met zich mee. Zo biedt eMusic anderhalf miljoen nummers zonder DRM in MP3 aan. Yahoo! Music heeft ook al enkele nummers cadeau gedaan in MP3-formaat. Ook IME heeft al plannen om iets met het MP3-formaat te gaan doen. De vraag die nu de ronde doet, is of deze winkels sterker staan dan de nu zo populaire iTunes shop en de Zune.net shop.