2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na het succes van de jongerencampagne Internetsoa.nl heeft de stichting Mijn Kind Online, in samenwerking met de Rutgers Nisso Groep, het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), Ouders Online en Digibewust, een nieuw lespakket ontwikkeld dat gaat over cyberseks en –romantiek.

Internetseks is OK, zolang je je maar bewust bent van de risico’s. Dat is de strekking van het nieuwe lespakket dat bedoeld is voor jongeren in het middelbare onderwijs. Het lespakket is een vervolg op de voorlichtingscampagne ‘Internetseks, daar kun je goed ziek van zijn’. Deze campagne werd in 2006 gelanceerd door de stichting Mijn Kind Online is samenwerking met jongerenmedia als Sugababes.nl, Partypeeps2000.com, BNN, MSN en TMF.

De campagne werd destijds gestart naar aanleiding van een onderzoek van de Rutgers Nisso Groep, waaruit bleek dat erotische chat- of webcam-sessies een belangrijke plaats hebben ingenomen in de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren tussen 12 en 18 jaar. Jongeren vinden het leuk om met dit soort zaken bezig te zijn op het internet, maar uit het onderzoek bleek ook dat vooral meisjes moeite hebben om ‘nee’ te zeggen en daardoor vaak verder gaan dan ze eigenlijk willen.

Het nieuwe lespakket moet jongeren stimuleren om onderling te discussiëren over waar de grenzen liggen en hoe ver je in bepaalde situatie kan gaan. Om de discussie op gang te brengen bevat het lespakket ook een aantal strips waarin een aantal situaties besproken worden. Zo zie je een meisje webcammen met haar vriend. Hij vraagt aan haar of ze haar borsten wil laten zien. Ze geeft aan daar nog niet aan toe zijn. Als hij teleurgesteld reageert, doet ze toch maar wat hij zegt, bang voor zijn afwijzing.

"Scholen en jeugdhulpverleners hebben behoefte aan een manier om gewenste en ongewenste online seksuele ervaringen bespreekbaar te maken bij jongeren. Deze lessen bieden een steun in de rug", aldus Justine Pardoen van de stichting Mijn Kind Online. Scholen kunnen het nieuwe lespakket gratis downloaden op de website internetsoa.nl.