2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na een ontwikkelperiode van meer dan zes jaar liggen vandaag de consumentenversies van Windows Vista in de schappen van de winkels. Ook de nieuwste versie van Microsofts Office pakket is per vandaag verkrijgbaar voor consumenten.

Er is al veel gesproken over Windows Vista en Office en over de voor- en nadelen van het besturingssysteem en de office applicatie. Microsoft heeft in ieder geval een duidelijk doel voor ogen gehad bij de ontwikkeling van Windows Vista, zo zegt Theo Rinsema, algemeen directeur Microsoft Nederland: "de mens is het uitgangspunt geweest bij het ontwikkelen van Windows Vista, niet de technologie. Het computergebruik is de laatste jaren sterk veranderd: we gebruiken de computer meer en op een andere manier. Zo is de scheidslijn tussen werk en privé langzaam aan het verdwijnen. Windows Vista maakt het gebruik van een computer niet alleen makkelijker, maar ook leuker en veiliger."

De ontwikkeling van Vista is anders verlopen dan de ontwikkeling van Microsofts voorgaande besturingssystemen. Vijf miljoen personen hebben meegedaan in het bètaprogramma, waardoor Microsoft naar eigen zeggen veel waardevolle feedback heeft kunnen krijgen. Daarnaast heeft Microsoft vijftig families uit zeven verschillende landen gevraagd om vanaf het eerste begin betrokken te zijn bij de ontwikkeling van Vista en terugkoppeling te geven.

Alhoewel relatief weinig mensen Office en Vista los zullen aanschaffen, is het de verwachting dat komend jaar miljoenen mensen kennis zullen maken met de software, wanneer ze een nieuw computersysteem aanschaffen. Volgens Microsoft biedt Vista niet alleen nieuwe omzet voor het bedrijf zelf, maar lokale partners en leveranciers zullen ook profiteren van Vista. Voor elke euro omzet in Vista, wordt 17 euro gegenereerd voor lokale partners en leveranciers. Tevens zullen er naar verwachting 150 duizend nieuwe arbeidsplaatsen bij IT-bedrijven in Europa en Amerika gecreëerd worden door de komst van Vista. Naar verwachting zullen Vista en Office samen goed zijn voor een wereldwijde inkomstenbron van 250 miljard dollar.

Recentelijk was er op Techzine een special te lezen over Windows Vista. Deze special is nu samengevoegd tot één artikel, waarin verschillende aspecten van het besturingssysteem besproken worden. Het artikel kun je hier lezen.