2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft laat werknemers van aannemers luisteren naar audio-opnames van Skype-gesprekken. Het gaat specifiek om gesprekken die met de Translate-dienst worden vertaald. Ook worden spraakopdrachten naar de intelligente spraakdienst Cortana door menselijke werknemers  van de techgigant beluisterd.

Op de website van Skype staat wel dat het bedrijf audio of telefoongesprekken die een gebruiker wil vertalen, kan analyseren om de diensten van het platform te verbeteren. Er staat echter niet dat dit door mensen kan worden gedaan.

Motherboard ontdekte dat dit wel gebeurt, nadat een werknemer een cache van interne documenten, screenshots en audio-opnames aanleverde bij de website. “Het feit dat ik een deel hiervan met jullie kan delen, toont hoe laks dingen zijn als het gaat om het beschermen van gebruikersdata”, aldus de werknemer, die anoniem wil blijven.

Luisteren naar opnames

Het analyseren van opnames van diensten die kunstmatige intelligentie gebruiken, komt veel voor in de industrie. Makers van spraakassistenten – waaronder Google, Apple en Amazon – doen dit ook, om zo de kunstmatige intelligentie te verbeteren.

Ook bij deze bedrijven kunnen mensen naar de opnames luisteren, al hebben Google en Apple hun programma’s onlangs stilgelegd na kritiek van gebruikers en privacyvoorvechters. Nu blijkt dus dat ook spraakopdrachten aan Cortana, de spraakassistent van Microsoft, door mensen worden beluisterd.

Daarnaast wordt ook naar vertaalde Skype-gesprekken geluisterd. Die dienst verscheen in 2015 en vertaal real-time audio tijdens telefoon- en videogesprekken. Het product gebruikt hier kunstmatige intelligentie voor. Mensen doen de taken van de kunstmatige intelligentie ook, om het algoritme te verbeteren.

Transparantie

Daarbij zitten ook intieme gesprekken van mensen die met geliefden praten. Zo kon Motherboard gesprekken over afvallen en relatieproblemen beluisteren. De audio-opnames zijn meestal tussen de vijf en tien seconden lang, maar kunnen volgens de bron ook langer zijn.

Volgens Motherboard is er een FAQ voor Skype Translator. Daarin wordt wel gezegd dat Skype het gesprek verzameld en gebruikt om producten en diensten van Microsoft te verbeteren, maar niet dat er mensen zijn die de opnames beluisteren.

Een woordvoerder van Microsoft zegt dat het bedrijf “zo transparant mogelijk” probeert te zijn over het verzamelen en gebruiken van spraakgegevens, en dat het hier toestemming voor vraagt aan gebruikers. De woordvoerder spreekt echter niet over mensen die de audio beluisteren. Wel maakt hij duidelijk dat de data geanonimiseerd wordt.