2min

Google heeft een nieuwe divisie opgezet voor virtual reality. De nieuwe divisie komt onder leiding te staan van Clay Bavor, hij gaf voorheen leiding aan de divisie die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Google-apps als Google Docs, Google Drive en Gmail. Ook de Google Cardboard kwam daaruit voort. Wat de nieuwe divisie gaat ontwikkelen is echter nog onduidelijk.

Google had nog geen zelfstandige divisie voor virtual reality, iets wat veel andere techgiganten wel hebben, Facebook heeft Oculus en Microsoft heeft de HoloLens, al is de laatste geen virtual reality maar augmented reality. Ook Google gaat zich nu mengen in de virtual reality markt maar de vraag is hoe. Het bedrijf heeft als de kartonnen brillen uitgebracht waar je een smartphone in kan schuiven, maar daarvoor gaat een bedrijf als Google geen hele divisie opzetten.

Het zou kunnen dat de nieuwe divisie zich puur en alleen gaat bezig houden met het ontwikkelen van content voor virtual reality-brillen. Of dat het ervoor moet zorgen dat bepaalde Google-diensten straks beschikbaar komen op alle VR-brillen. Het kan echter ook zijn dat Google een eigen virtual reality-bril gaat ontwikkelen. De vraag is of Google zich daaraan durft te wagen, het heeft de afgelopen jaren al miljoenen gestoken in de ontwikkeling van Google Glass, wat tot op heden nog niet heeft geleid tot een goed product.

Opnieuw een bril gaan ontwikkelen is misschien niet zo verstandig. Daarnaast zijn veel fabrikanten al een paar stappen verder. Facebook heeft Oculus overgenomen en de Oculus Rift komt binnenkort op de markt, ook HTC gaat zijn HTC Vive volgende maand verkopen. Tot slot zijn Microsoft en Sony nog druk bezig met de ontwikkeling van hun brillen, maar ook die worden dit jaar nog ergens verwacht.

Wat we wel zeker weten is dat Google de ambitie heeft om meer te doen met virtual reality, anders had het geen complete divisie opgezet. Wellicht dat Google later dit jaar, tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O, met meer details naar buiten komt over deze divisie.