2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Business Software Alliance (BSA) is gestart met een actie waarbij het de komende tijd bedrijven in de reisbranche gaat controleren op het gebruik van illegale software. Het onderzoek vindt plaats in het kader van de Risico Alarm-campagne.

BSA is een samenwerkingsverband van softwareleveranciers en hardwarepartners, dat het gebruik van illegale software bij bedrijven tegen moet gaan. Uit onderzoek dat de alliantie in 2005 hield bleek dat 30 procent van de zakelijke software illegaal is en de schatting is dat de Nederlandse softwarebranche daardoor in dat jaar een omzetverlies van 477 miljoen euro leed.

BSA draait momenteel de Risico Alarm-campagne en binnen deze campagne bekijkt het diverse sectoren en branches om illegaal gebruik van software op te sporen en op te treden tegen bedrijven die daar gebruik van maken. Ook adviseert de BSA bedrijven over het juiste gebruik van software.

De branche waar de BSA zich momenteel dus op richt is die van de reisorganisaties. Daarvoor heeft de BSA eerst contact opgenomen met het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR). De BSA neemt vooraf altijd contact op met een overkoepelende branche organisatie, want als deze organisaties samen willen werken met de BSA, krijgen leden van de organisaties de mogelijkheid tot een legalisatieperiode. Dit is een periode van enkele maanden waarin leden zonder verdere consequenties illegaal softwaregebruik kunnen melden bij de BSA.

Alhoewel de ANVR belang hecht aan het gebruik van legale software binnen de branch, heeft de organisatie laten weten dat het gebruik van illegale software een verantwoording is van de leden, daarom is er in dit geval geen legalisatieperiode afgesloten tussen het ANVR en de BSA.

"Vaak is het management zich niet bewust dat er binnen het bedrijf illegale software wordt gebruikt, laat staan dat men weet welke risico’s dit met zich meebrengt. De BSA streeft ernaar hier verandering in aan te brengen door middel van de Risico Alarm-campagne. De komende tijd richt de BSA zich met name op bedrijven uit de reisbranche met gerichte controles op illegale software. Bedrijven die toch – bewust of onbewust – gebruik maken van illegale software, worden hierdoor meteen met de consequenties geconfronteerd," aldus Jacco Brand, voorzitter van de BSA in Nederland.

Bedrijven die meer willen weten over de campagne of het juiste gebruik van software kunnen terecht op de website risicoalarm.nl.