2min

Topmensen van Amazon Web Services (AWS) en Google Cloud hebben kritiek geuit op Microsoft, vanwege het veranderen van de cloudlicenties. Gebruikers die software van het bedrijf op cloudomgevingen van Amazon, Google of Alibaba willen draaien, moeten binnenkort extra betalen.

De wijzigingen gaan per 1 oktober in, zo meldde Microsoft begin augustus op zijn website. Het bedrijf geeft als reden dat de opkomst van dedicated hosted clouddiensten de lijn tussen traditionele outsourcing en clouddiensten heeft vervaagd.

“Dat heeft geleid tot het gebruik van on premise-licenties van clouddiensten”, aldus het bedrijf. Microsoft zegt nu de verschillen tussen on premise/traditionele outsourcing en clouddiensten te willen verduidelijken, en meer “consistente licentievoorwaarden” op te stellen voor de diensten.

Dit resulteert er in dat on premise-licenties die zonder Software Assurance en mobility-rechten gekocht worden, niet gebruikt kunnen worden binnen dedicated hosted clouddiensten van Alibaba, Amazon, Google en Microsoft zelf.

Kritiek

Die beslissing heeft dus geleid tot kritiek van de concurrentie. Sommige bedrijven stellen dat Microsoft klanten met een complexe prijsstructuur probeert te verbinden aan één aanbieder, schrijft Cloud Pro.

Vicepresident Sandy Carter van AWS stelt bijvoorbeeld dat Microsoft klanten richting Azure probeert te forceren met het licentiemodel. Dit doet het door de Bring Your Own License (BYOL) voor Windows Server stop te zetten als deze na 1 oktober 2019 wordt gekocht. Volgens Carter beperkt dat klanten om hun eigen licenties mee te nemen naar de cloud van hun keuze.

SQL Server

Daarnaast stelt Carter dat Microsoft de keuzevrijheid rondom SQL Server probeert te beperken. “Als je SQL Server op de AWS-cloud met Dedicated Host draait zonder Software Assurance en na 1 oktober wilt upgraden naar een nieuwere versie, dan moet je een nieuwe SQL Server-licentie kopen met Software Assurance.”

Eerder was het nog mogelijk om dezelfde licentie te gebruiken bij het verplaatsen van een workload van een on premise-omgeving naar een single-tenant public cloud-server.

Ook Google Cloud-topman Robert Enslin uit kritiek. “Shelf-ware. Complexe prijzen. En nu vendor lock-in. Microsoft neemt zijn grootste hits uit de jaren ’90 mee naar de cloud.”