3min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple topman Steve Jobs heeft in een bericht op de website van Apple laten weten dat hij af wil van DRM beveiliging op muziek. De oproep komt naar aanleiding van het feit dat verschillende groepen en overheden het DRM systeem van Apple willen opheffen.

Volgens Jobs heeft Apple geen zeggenschap over het feit of er wel of geen DRM op muziek geplaatst wordt, die beslissing ligt volgens hem bij de platenmaatschappijen. Dat zouden dan ook de partijen moeten zijn waar overheden en groeperingen aan moeten kloppen als ze van DRM systemen af willen.

DRM is een vereiste van platenmaatschappijen

Toen Apple een start maakte met iTunes heeft het om tafel gezeten met de vier grote platenmaatschappijen, die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 70 procent van alle muziek. Het gaat hier om Universal, Sony BMG, Warner en EMI. Deze bedrijven waren zeer terughoudend toen Apple het idee voor iTunes introduceerde en eisten dat Apple de muziek zou voorzien van een DRM systeem.

Volgens Jobs kon Apple nog bedingen dat de DRM muziek op vijf computers afgespeeld kon worden en op oneindig veel iPods. Apple is één van de weinige muziekwinkels die dit heeft kunnen bedingen, maar moet daarvoor in ruil wel binnen een kort aantal weken problemen met het DRM systeem kunnen oplossen. Apple heeft aan deze eis kunnen voldoen, ook toen het FairPlay systeem enige malen succesvol werd gekraakt.

Doorgaan met de huidige situatie

Jobs schets in zijn relaas drie alternatieven die in de toekomst gevolgd kunnen worden. Het eerste alternatief is dat er doorgegaan wordt met de huidige situatie. Dat betekent dat alle bedrijven hun eigen DRM systeem blijven hanteren en die koppelen aan hun eigen muziekspelers. Overigens heeft Apple becijferd dat het grootste deel van muziek op iPods niet bij iTunes is gekocht. Er zijn momenteel 90 miljoen iPods op de markt en via iTunes zijn er twee miljard liedjes gedownload. Dat betekent dat er op de gemiddelde iPod ongeveer 22 liedjes van de iTunes winkel staan. Aangezien de meeste iPods helemaal volstaan met muziek zijn gemiddeld 22 op de 1.000 liedjes voorzien van Apple’s FairPlay DRM systeem.
Volgens Apple een duidelijk signaal dat iPod gebruikers zeker niet afhankelijk zijn van iTunes.

FairPlay systeem vrijgeven

Een tweede mogelijkheid zou zijn dat Apple haar FairPlay systeem vrijgeeft onder licentie, waardoor bedrijven tegen betaling het FairPlay systeem in hun muziekdienst kunnen implementeren.
Apple voorziet echter dat de code van het systeem dan binnen de kortste keren uitgelekt zal zijn, waardoor het systeem helemaal geen zin meer heeft.
Snel een oplossing uitbrengen als de code gelekt is, is dan een enorme zaak, aangezien er miljoenen Macs, Windows PC’s, iPods en andere spelers aangepast moeten worden met nieuwe software. Dat is al lastig als één bedrijf de touwtjes in handen heeft, laat staan als meerdere bedrijven betrokken zijn.

DRM afschaffen

Het derde alternatief wat Jobs oppert is het afschaffen van DRM systemen. In zijn bericht schetst Jobs het beeld van muziekwinkels die allemaal DRM vrije muziek verkopen en consumenten die totale keuzevrijheid hebben. Volgens Jobs zou Apple deze keuze zonder twijfelen omarmen en met toestemming van de grote platenmaatschappijen zouden iTunes en iPods binnen korte tijd DRM-vrij zijn.

Volgens Jobs hebben de platenmaatschappijen goede redenen om DRM los te laten. De voornaamste reden is dat DRM nooit echt goed gewerkt heeft. Daarnaast brengen de maatschappijen elk jaar nog miljoenen cd’s op de markt zonder enige vorm van beveiliging, die volgens Jobs massaal geript en op internet geplaatst worden. In totaal werden er in 2006 wereldwijd twee miljard nummers met DRM gekocht via internetwinkels, terwijl er twintig miljard nummers op CD werden verkocht. Slechts 10 procent van de verkochte nummers is dus voorzien van een vorm van beveiliging. Het opheffen van DRM systemen zou volgens Jobs een positieve impuls voor de verkoop van muziek kunnen hebben.

Hij pleit er dan ook voor dat DRM tegenstanders hun pijlen niet langer richten op Apple en iTunes, maar op de platenmaatschappijen. Diezelfde platenmaatschappijen laten in ieder geval al weten niet veel te voelen voor het afschaffen van DRM. Een anonieme hooggeplaatste official van één van de platenmaatschappijen liet weten dat de maatschappijen momenteel geen enkele plannen hebben om DRM af te schaffen.