3min

Tags in dit artikel

, ,

Terwijl de meeste consumenten nog met dualcore processors in aanraking moeten komen, laat staan met quadcore processors te maken hebben gehad, heeft Intel vorige week een 80-core processor gedemonstreerd. Voordat we dergelijke processors in desktopcomputers gaan zien, zijn we echter wel wat jaren verder.

Intel demonstreerde de processors vorige week in San Francisco aan een groep journalisten. Eind vorig jaar kondigde Intel topman Paul Ottelini de chip echter al op het Intel Developer Forum. Ottelini beloofde destijds dat de processors binnen vijf jaar op de markt zal verschijnen. Er zijn namelijk een aantal problemen die eerst uit de weg geruimd moeten worden. Zo moet er nog bekeken worden hoe de chip gekoppeld wordt aan het geheugen en hoe programmeurs applicaties voor de processor kunnen ontwikkelen. Het testmodel wat Intel nu ontwikkeld heeft is echter een belangrijke stap in het ontwikkelproces.

De chip van Intel heeft 80 cores, door Intel ’tegels’ genoemd, die elke een rekenelement en een router hebben. Elke tegel kan daardoor zelf berekeningen uitvoeren en die gegevens naar omliggende tegels versturen. De chip meet 275 milimeter in het vierkant, wat bijna twee keer zo groot is als de core 2 duo, die 143×143 milimeter is. De 80-core chip gebruikt echter wel minder transistors, namelijk 100 miljoen tegen 291 miljoen van de Core 2 Duo. Het proefmodel is gefabriceerd op een 65 nanometer proces, maar de uiteindelijke modellen zullen waarschijnlijk op een kleiner proces gemaakt worden, aangezien de huidige chipgrootte te fors is om goedkoop te produceren.

De testchip is in staat om één biljoen floating-point operations per seconde uit te voeren. Tijdens de demonstratie werd deze prestatie behaald bij een kloksnelheid van 3.16GHz en een voltage van 0.95 volt. Het verbruik ligt op 62 watt. Het moederbord en de koeling werden speciaal voor de chip ontworpen door Intel.

Maar het ontwikkelen van de hardware is misschien wel het eenvoudigste onderdeel van een 80-core chip. Belangrijker is dat besturingssystemen en software aangepast moeten worden om optimaal gebruik te kunnen maken van 80 cores. Alhoewel er in de serverwereld al enige tijd geprogrammeerd wordt voor multicore processors zijn er nog maar weinig applicaties in de pc wereld die volledig gebruik maken van meerdere cores.

Volgens analisten zullen softwarefabrikanten en ontwikkelaars van besturingssystemen de komende jaren hun denkwijze om moeten gaan gooien en bedenken hoe ze verschillende taken van elkaar los kunnen trekken en toebedelen aan verschillende processors. Intel heeft in ieder geval aangegeven dat het haar eigen software ontwikkelaars bibliotheken en applicaties wil laten ontwikkelen om zo de acceptatie van multicore processors te versnellen.

Behalve nauwe samenwerking met de softwarewereld zal Intel tijdens de ontwikkeling ook contact moeten onderhouden met geheugenfabrikanten. Momenteel is het namelijk nog niet mogelijk om de 80-core chip te koppelen aan geheugen. Intel werkt zelf aan een gestapelde geheugenchip die bovenop de testchip geplaatst kan worden, maar het praat nu ook met fabrikanten voor de ontwikkeling van een nieuwe soort geheugenchip.

Overigens kunnen de rekenelementen op de 80 tegels nog niet overweg met de x86 instructieset, Windows Vista kan er bijvoorbeeld dus niet mee overweg. Intel maakt daarom momenteel gebruik van VLIW (very long instruction word), een eenvoudigere methode van rekenen dan de x86 instructie. Zoals gezegd moet de eerste chip over vijf jaar op de markt zijn, waarschijnlijk zullen de eerste exemplaren hun weg vinden naar supercomputers en grote rekencentra.