3min

De demonstratie van ’s werelds eerste werkende quantumcomputer is succesvol verlopen. D-Wave kondigde de demonstratie vorige week al aan en presenteerde het systeem deze week met succes.

Het "Orion" systeem van D-Wave markeert mogelijk een nieuw tijdperk van computertechnologie. Door gebruik te maken van bepaalde kwantumeffecten kan de computer complexe berekeningen maken en die in veel kortere tijd afronden dan huidige supercomputers. Alhoewel D-Wave dus een werkende kwantumcomputer kon presenteren, heeft het bedrijf zelf een aantal kanttekeningen.

Zo is het huidige systeem nog groot en log en is het bij lange na niet snel genoeg om te kunnen concurreren met de supercomputers van tegenwoordig. Daarnaast verwacht D-Wave dat kwantumcomputers en digitale computers naast elkaar zullen blijven bestaan. Kwantumcomputers zouden volgens het bedrijf bijvoorbeeld voor specifieke berekeningen ingezet kunnen worden. Het huidige model is dan ook een zogenaamd proof-of-concept, dat in de toekomst verder uitgewerkt moet worden.

Het systeem van D-Wave werkt met supergeleiders van aluminium en nobium die worden afgekoeld tot dicht bij het absolute nulpunt. Op dit punt nemen de metalen bepaalde eigenschappen aan die het mogelijk maken om tegelijkertijd zowel 1 als 0 te bevatten. Dit in tegenstelling tot bestaande computers, waarbij een bit alleen 0 of 1 kan zijn.
Het systeem bestaat uit een enorme toren die niet alleen voor de koeling zorgt, maar er ook voor zorgt dat geluid van buitenaf niet tot het systeem kan doordringen. Daardoor kan D-Wave de kwantumeffecten beter controleren en ook terug vertalen naar gegevens die door mensen te interpreteren zijn.

Tijdens de test demonstreerde D-Wave de kwantumcomputer op drie manieren. Zo liet het bedrijf de computer een Sudoku puzzel oplossen en een tafelschikking bepalen op basis van voorkeuren van de gasten. Indrukwekkender was echter de demonstratie waarbij de computer het medicijn Prilosec analyseerde. Daarbij werd in een chemische database gekeken naar overeenkomsten met een molecuul in het medicijn. Daarbij gaf het systeem de meeste overeenkomsten aan met een molecuul uit het medicijn Nexium. Aangezien de werkzame stof in Nexium een spiegelbeeld is van de werkzame stof in Prilosec, werd daarmee de effectiviteit van het systeem aangetoond.

Zoals gezegd is het huidige systeem nog te log en te traag om effectief te kunnen worden ingezet, maar het bedrijf heeft plannen om in de komende jaren met sneller systemen te komen. Als dit lukt wil het bedrijf de rekenkracht gaan verhuren. Over stroomverbruik hoeft D-Wave zich daarbij niet druk te maken. Het koelsysteem verbruikt ongeveer 20 kilowatt en dat blijft gelijk bij snellere systemen.

Er liggen echter ook nog wat gevaren op de loer en het project zou zomaar ten einde kunnen komen, zo laat D-Wave’s CTO Geordie Rose weten. De grootste uitdaging zal zijn om geluid van buitenaf ook buiten het systeem te houden en naarmate er snellere systemen ontwikkeld worden, wordt dat steeds lastiger.
Daarnaast is het nog niet bewezen dat D-Wave’s Orion echt een kwantumcomputer is. Het bedrijf zegt zelf sterke aanwijzingen en gegevens te hebben dat de computer zich daadwerkelijk als een kwantumcomputer gedraagt, maar deze cijfers moeten nog nader bekeken en uitgewerkt worden.

Maar als D-Wave haar plannen waar kan maken, dan kan de demonstratie van afgelopen week als een markant punt in de geschiedenis van computertechnologie ingaan.
Meer informatie over D-Wave en de Orion is te vinden in dit nieuwsbericht, meer informatie over kwantumcomputers is te lezen in dit artikel op Wikipedia.