2min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD heeft vandaag haar AMD 690 series chipset geïntroduceerd. De chipset is het eerste model dat de techologieën van AMD en ATI combineert, sinds de chipmaker ATI vorig jaar juni overnam.

AMD en ATI zijn met de nieuwe chipset niet over één nacht ijs gegaan. De chipset-, hardware en softwareteams van het bedrijf hebben intensief samengewerkt om de chipset zo stabiel en energiezuinig te maken. Er zijn twee chipsetmodellen, waarvoor ATI de grafische chip verzorgt. Voor de 690G is dat een Radeon X1250 en voor de 690V een Radeon X1200.

Qua features is de chipset erg uitgebreid. Zo is het de eerste chipset ter wereld die voorzien is van geïntegreerde HDMI ondersteuning en afzonderlijke DVI output. Ook is er ondersteuning voor HDCP, wat inhoudt dat beveiligde multimediabestanden ook via deze chipset afgespeeld kunnen worden. Tevens is het de eerste AMD chipset die ATI’s Avivo technologie ondersteunt. Dat betekent hardwarematige ondersteuning voor H.264 Video Decoding en allerhanden technieken die het afspelen van multimediabestanden beter maakt.

"Dankzij de overname van ATI levert AMD innovatieve platformen voor de commerciële markt en consumentenmarkt. De platformen hebben de beste prestaties, zijn stabiel en energiezuinig en leveren de beste visuele ervaring. Met de lancering maken we onze belofte aan onze klanten, partners en gebruikers waar. Daarom hebben meer dan 30 van onze partners al laten weten een moederbord uit te zullen brengen op basis van de 690 chipset", aldus Dirk Meyer, COO en president van AMD.

De bekende hardwarefabrikanten, waaronder ASUS, Biostar, ECS, EPoX, Foxconn, Sapphire, GIGABYTE en MSI zullen binnenkort met een product op basis van de 690 chipset komen. Zij krijgen nog flink wat vrijheid voor het uiteindelijke product, zo kan er bijvoorbeeld in combinatie met een dual-DVI ATI Radeon grafische kaart ondersteuning aan vier monitoren geboden worden.


Asus heeft de 690 chipset opgenomen in haar M2A-VM HDMI moederbord.

Dankzij de uitstekende grafische en multimediamogelijkheden van de chipset heeft Microsoft de 690 serie het Certified for Windows Vista Logo toegekend. Daarmee is de 690 één van de eerste chipsets die officieel voor Windows Vista gecertificeerd is.