5min

Tags in dit artikel

, , , ,

Alhoewel de aankondiging van Microsofts Surface één van de hoogtepunten van de D: All Things Digital conferentie was, was het echte hoogtepunt het interview dat co-hosts Walt Mossberg en Kara Swisher hadden met Steve Jobs van Apple en Bill Gates van Microsoft. De twee grote namen zijn elkaars concurrenten, maar kennen elkaar ook uit tijden dat Jobs en Gates dachten dat ze elkaars grootste partners zouden worden.

De twee heren waren tijdens het interview vol lof over elkaar en gingen nauwelijks de confrontatie aan over zaken als de iPod en de Zune, of recente commercials van Apple, waarin de PC op de korrel wordt genomen. Als eerste werd Jobs en Gates gevraagd wat ze vonden dat de ander had bijgedragen aan de industrie. Volgens Jobs was Gates de eerste die een softwarebedrijf opzette en zich meer richtte op software dan anderen. Gates complimenteerde Jobs vanwege het feit dat hij in de begindagen van zijn bedrijf volledig op de Mac gokte, ook al was dat een groot risico. Volgens Gates gaf Jobs ooit een speech waarin hij zei dat Apple de producten maakt die hij zelf zou willen hebben.

Jobs vertelde vervolgens over de begindagen van Apple, toen zijn mede-oprichter Steve Wozniak bezig was met het schrijven van een BASIC taal voor Apple’s computers. "Het was perfect, maar ondersteunde geen floating point. Hij schreef het met de hand op papier, maar het lukte hem maar niet om het floating point berekeningen te laten doen", aldus Jobs. Destijds schakelden Jobs en Wozniak Microsoft in, waarna Bill Gates overkwam om Microsofts BASIC te verkopen aan Apple. Uiteindelijk betaalde Apple 31.000 dollar voor de taal.

Volgens Gates was de begintijd de leukste tijd. "We rekenden erop dat in de toekomst de Macintosh succesvol zou zijn en de grafische gebruikersinterface succesvol zou zijn", aldus Gates, die vertelde dat het samenwerken op gebied van planning, kwaliteit en prijs het meest uitdagend was. Hij had van tevoren gedacht dat de prijs een stuk lager zou uitvallen. Jobs herinnerde zich nog dat Microsoft in het begin nog niet gericht was op het maken van applicaties, totdat Apple’s Macintosh om de hoek kwam kijken.

Jobs werd daarna uit het bedrijf gezet en Gil Amelio werd CEO bij Apple. Gates vertelde dat Apple in die tijd niet snel genoeg meegroeide met de ontwikkelingen op de markt, zoals de komst van DOS en Windows en de 386 chip. Microsoft voerde destijds onderhandelingen met Amelio om te investeren in Apple, maar Jobs belde Microsoft op met de mededeling dat ze beter konden onderhandelen met hem in plaats van met Amelio. Korte tijd later nam Jobs het roer weer over van Amelio en hij ontdekte al snel dat Apple in problemen zat.

"Apple had heel wat dingen bedacht, maar Microsoft was succesvol en Apple niet. Veel medewerkers koesterden wrok en velen hadden het idee dat Apple alleen succesvol kon zijn als Microsoft dat niet was. Het probleem was dat veel medewerkers waren vergeten wat Apple was en waar het voor stond. We moesten het denkpatroon doorbreken", aldus Jobs. Hij besloot op Gates op te bellen en de zaken weer recht te trekken tussen beide bedrijven.

Dat Apple nu weer succesvol is is volgens Jobs te danken aan het feit dat zijn bedrijf zichzelf als een softwarebedrijf ziet. Hij haalde daarbij een citaat van Apple’s Alan Kay aan, die ooit zei dat mensen die van software houden, ook hun eigen hardware willen maken. "Het is een beetje een wedstrijd en we zijn blij als ons marktaandeel een punt omhoog gaat. Maar uiteraard zijn we erg blij met de leiding die we hebben met de iPod en de hardware die we bouwen", aldus Jobs.
Gates reageerde daarop, door te melden dat Microsoft als softwarebedrijf ook op een aantal vlakken haar eigen hardware en software bouwt, zoals bijvoorbeeld de Xbox en de Zune. Maar het bedrijf bouwt in veel gevallen ook prototypes om software op te testen.

Gates was lovend over de visie die Jobs heeft op producten. "Ik zou er heel wat voor overhebben om de smaak van Steve te hebben, als het gaat om de intuïtieve smaak voor mensen en producten. Ik kijk naar producten met een technisch oog, maar ik zie dat Steve beslissingen maakt op basis van mensen en producten. Dat is fascinerend", aldus Gates. Jobs prees Gates op zijn beurt voor de manier waarop hij kan samenwerken met andere partijen. "Aan het begin deden wij alles zelf, terwijl Bill en Microsoft voor veel zaken anderen in de arm namen. Als Apple daar meer van in haar DNA had, zou dat veel betekend hebben voor Apple. Wij hebben de kunst van het samenwerken echter pas later onder de knie gekregen", aldus Jobs.

Jobs is niet jaloers op wat Gates allemaal heeft weten te bereiken en hij en Gates delen de visie dat geld niet het belangrijkst is. "Deze wereld wordt een betere wereld als je niet de rijkste wilt zijn. Ik heb nooit veel gegeven om geld. Apple was al vroeg succesvol en ik kon me richten op het bedrijf en mijn familie. We hebben ontdekt dat we het leuk vinden wat we doen en doen het op de juiste tijd en plaats. Het is moeilijk om gelukkiger te worden dan dat", aldus Jobs.

De twee mannen delen een visie op de combinatie van wat de toekomst zal brengen en dat de PC daarin een belangrijke rol zal spelen. Jobs verwacht echter wel dat de grootste innovaties gedaan zullen worden in producten zoals de iPod en iPhone. Volgens hem moeten ontwikkelaars van PC in ogenschouw houden dat ze miljoenen gebruikers hebben die niet altijd revolutionaire veranderingen willen. Als ze tevreden zijn met een stuurwiel moet je ze geen joystick geven, zo beredeneerde Jobs.

Op de vraag wat de traditionele mappenstructuur en grafische interface van computers in de toekomst zal vervangen, antwoordde Gates dat er meer en meer producten zullen komen die werken met aanraking, spraak en beeld. Het zullen geen radicale veranderingen zijn, maar de ervaring van de gebruikers bevorderen, aldus Gates.
Aan het einde van het interview concludeerde Jobs dat ze vroeger de jonge garde waren, maar nu vaak de oudste zijn in vergaderingen. Jobs citeerde daarbij het Beatles lied ‘Two of Us’ om de situatie van hem en Gates te beschrijven: "You and I have memories longer than the road that stretches out ahead."