2min

Tags in dit artikel

, , ,

Wikipedia wil haar doelgroep nóg groter maken, heel veel mensen kunnen hun heil al vinden bij de online encyclopedie, maar nog niet genoeg. Wikipedia wil nu ook blinden toegang geven tot de informatie en bewoners van ontwikkelingslanden betrekken bij de opbouw van de site.

"We willen de software zó verbeteren dat bijvoorbeeld visueel gehandicapten makkelijker toegang krijgen tot onze sites", aldus aldus Florance Devouard, beheerder van Wikipedia.

Ook over bewoners van ontwikkelingslanden heeft Devouard een visie. "Zelfs als mensen daar toegang hebben tot een computer, is de bekendheid met Wikipedia nog niet groot. Behalve dat zij toegang zouden moeten hebben tot onze informatie, is het nog belangrijker dat zij hun kennis ook met ons kunnen delen", aldus de beheerder.

De ervaring leert dat het aantal artikelen op Wikipiedia ongeveer elk jaar verdubbelt. Dit geldt zowel op de Nederlandse als de Engelse editie. Zo heeft de Nederlandse versie nu zo’n 300.000 artikelen. Bij een grote website zijn ook veel vaste medewerkers nodig, vorig jaar waren dit er bij Wikipedia nog twee, maar dat zijn er momenteel al tien. "Naarmate we groeien, is het steeds belangrijker om ons goed te organiseren", aldus Devouard. "Daarbij komt vooral veel overleg met de Wikipedia-gemeenschap kijken, want we zijn er voor de mensen, we hebben geen winstdoelstelling."

Wikipedia heeft zich ook een tijd bezig gehouden met inzamelingen. Wanneer men een goedlopende website op touww wil zetten, zónder reclame, zijn er zeker een hoop donaties nodig, vindt de beheerder. "Het lijkt soms alsof we helemaal geen eisen stellen aan de inhoud van de sites, maar wij stellen wel degelijk kwaliteitseisen en onze vrijwilligers zijn hier ook meer op gaan letten. Ook staan we het niet toe dat bijvoorbeeld bedrijven de informatie over zichzelf bijkleuren", aldus Devouard.

De Duitstalige en Engelstalige Wikipedia-sites zijn volgens Devouard relatief ver op kwaliteitsgebied. Deze maken namelijk gebruik van een nieuwe strategie. "Als iemand daar de inhoud van een bepaalde site niet vertrouwt en er is geen goede bron aanwezig, dan moet de informatie worden verwijderd. Vroeger moest degene die het niet vertrouwde bewijzen dat het fout was. Nu is het dus andersom. Deze methode wordt echter nog niet overal toegepast."

Het doel van Wikipedia is een open encyclopedie te zijn. De site wil, in tegenstelling tot concurrent Citizendium niet eerst de teksten laten controleren.