1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Minister Hirsch Ballin van Justitie is weer van plan om gewelddadige games te gaan aanpakken. Hij ziet weinig vertrouwen in zelfregulering en de ‘goede voornemens’ bij verkopers en fabrikanten.

In januari zei de minister "zelfregulering door de branche prachtig is, maar dat er wel kritisch moet worden gekeken naar de effectiviteit," maar nu heeft Ballin dus de vertrouwen in de ‘goede voornemens’ van verkopers en fabrikanten verloren. Als verkopers gewelddadige games aan te jonge kinderen verkoopt, dan kunnen ze een forse boete verwachten. Ballin wilt dat deze verkopers hard aangepakt worden.

"We zijn in Nederland het stadium voorbij dat we er op vertrouwen dat alles wel op zijn pootjes terechtkomt", zo melde de minister. Ballin is het eens met de harde aanpak die in Duitsland plaats vindt. Hij wilt het liefst deze aanpak volgen. Ook meldt hij er bij dat games schadelijke effecten hebben, terwijl verschillende onderzoeken het tegendeel bewijzen.

Bij alle computerspellen staan classificaties. Deze blijken echter averechts te werken. Vaak kiezen jongeren dan juist de game, omdat er dan bijvoorbeeld geweld in voor komt.