1 min

Tags in dit artikel

,

Nadat eerder op Techzine te lezen was dat spammers een nieuwe vorm van plaatjesspam gebruikte is er nu weer een nieuwe vorm van spam ontdekt. Sophos, die zich bezighouden met analyseren van spam, virussen en spyware, heeft nieuwe spam ontdekt die gebruik maakt van PDF-bestanden.

De PDF-bestanden worden verstuurd per mail onder de naam "sexy_ganja_report.pdf" en "OYQ_20070619_TEST_1Page.pdf". De mail is tot nu toe alleen gericht aan Duitse internetgebruikers. In in PDF-bestanden worden gebruikers aangezet om aandelen te kopen van een Duits beursgenoteerd bedrijf.

Er zijn op dit moment nog geen spamfilters die PDF-bestanden scannen. De spammers maken gebruik van een "pump-and-dump" strategie, waarmee ze proberen de aandelenkoers in korte tijd op te voeren. Daarna kunnen de spammers hun, goedkoop gekochte, aandelen met winst verkopen.

Er werd eerder dit jaar, door de US Securities & Exchange Commission, een aandelenhandel stilgezet van 35 bedrijven, omdat deze vaak in spamberichten genoemd werden.
De "pump-and-dump" strategie wordt wereldwijd steeds vaker toegepast. Was het in januari nog maar 0,8 procent van de totale spam, op dit moment is dat al 25 procent.