3min

Tags in dit artikel

, ,

De Verenigde Staten en Japan bieden IT bedrijven de meest aantrekkelijke omgeving om zich te vestigen. Nederland haalt met een twaalfde plek net niet de toptien, maar eindigt wel boven landen als Duitsland en Frankrijk. Dat blijkt uit een door de Business Software Alliance (BSA) gesponsord onderzoek van de Economist Intelligence Unit (EIU).

Uit de studie van de EIU komt naar voren dat maar een paar landen alle factoren bezitten die een goed klimaat scheppen voor IT-bedrijven. De Verenigde Staten, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk bieden IT-bedrijven het beste klimaat voor IT-bedrijven. De factoren in kwestie zijn een overvloedig aanbod van gekwalificeerd personeel, een innovatievriendelijke cultuur, een zeer goed technologische infrastructuur, een robuust en legaal overheidsregime dat ontwikkelingen in de IT-sector steunt en een zakelijk klimaat dat concurrentie toelaat.

Zoals gezegd scoren de Verenigde Staten op deze factoren het beste en is het Verenigd Koninkrijk het meest gunstige Europese land voor IT-bedrijven. Zweden en Denemarken staan voor wat betreft de Europese landen op de tweede en derde plaats. De meeste landen in de top hebben echter grote uitdagingen om hun goede klimaat te behouden, waarbij het grootste deel moeite heeft om genoeg gekwalificeerd personeel te leveren en de juiste hoeveelheid overheidssteun te verkrijgen.

De belangrijkste conclusies die het rapport trekt zijn de volgende.

  • Maar weinig landen kunnen hun grote zwaktes compenseren met goede eigenschappen. Landen als India en China hebben unieke factoren, waaronder lage lonen en aanbod van personeel, maar het bedrijfsklimaat is zwak. Het kostenvoordeel zal op den duur echter verdwijnen en dan moeten beide landen hun andere factoren op orde hebben.
  • Vraag naar specialisaties verandert snel. Getalenteerde IT-werknemers zijn overal schaars, maar aangezien er in toenemende mate ook andere kwaliteiten van IT-specialisten gevraagd wordt, zal het tekort aan werknemers alleen maar groter worden. Van de toekomstige IT-specialist zal ook verwacht worden dat hij bijvoorbeeld projecten kan managen en analyses kan maken. Slechts een aantal landen speelt hier momenteel op in.
  • Landen met veel specialisten zitten in een stijgende lijn. De grootste concurrentie voor landen als India en China zal in de toekomst komen van landen als Rusland, Brazilië, Vietnam, Estland en Chili. De meeste van deze landen scoren op minimaal één factor erg goed. Deze landen maken het meeste kans om succesvol te worden als ze zich specialiseren op bepaalde gebieden in de IT-sector.
  • Een goed overheidsregime is belangrijk. De Verenigde Staten en de landen in de Europese Unie steken qua overheidsregime ver uit boven de andere landen. Een gesloten regime is niet bevorderend voor de open aanpak voor innovatie in de IT-sector.
  • Overheden moeten de juiste balans vinden. Overheden kunnen veel doen om een IT-sector te creëren die gezond is voor bedrijven, maar het is lastig om daarin de juiste balans te vinden. Overheden kunnen helpen om de concurrentie te bevorderen, maar moeten uitkijken zelf de winnaars aan te wijzen. Landen in West-Europa zijn daarin het meest succesvol

Nr. Land Score Nr. Land Score
1 Verenigde Staten 77,4 11 Singapore 63,1
2 Japan 72,7 12 Nederland 62,9
3 Zuid-Korea 67,2 13 Finland 62,7
4 Verenigd Koninkrijk 67,1 14 Noorwegen 59,7
5 Australië 66,5 15 Ierland 58,6
6 Taiwan 65,8 16 Duitsland 58,2
7 Zweden 65,4 17 Nieuw-Zeeland 57,5
8 Denemarken 64,9 18 Frankrijk 55,8
9 Canada 64,6 19 Zwitserland 55,3
10 Zwitserland 63,5 20 Israël 54,5