1 min

Tags in dit artikel

,

Dankzij een sterk staaltje programmeerwerk zijn hackers erin geslaagd informatie te stelen van het Amerikaanse Ministerie van Transport en verschillende andere grote internationale bedrijven, waaronder Hewlett Packard.

Hewlett Packard weigerde enige commentaar te geven, terwijl de woordvoerders van andere getroffen bedrijven opeens niet te bereiken waren. Het Ministerie van Defensie beweerde dan weer van geen beveiligingslek te weten.

De kwaadaardige software installeerde zich slechts op enkele computers binnen een bedrijfsnetwerk, wat ervoor zorgde dat het verbruik van bandbreedte laag bleef en de software zich een tijd kon verstoppen zonder gedetecteerd te worden. Hoe de software op de enkele getroffen computers terechtkwam is nog onduidelijk, maar er wordt vermoed dat werknemers via mail en advertenties op de websites van de hackers zijn gelokt.

Beveiligingsbedrijven zijn ondertussen begonnen met het verspreiden van patches voor hun software, zodat gelijkaardige aanvallen in de toekomst onmogelijk moet worden. Zo heeft Trend Micro haar klanten software toegestuurd die voorkomt dat de software geïnstalleerd kan worden op de pc en zorgt de nieuwe software er ook voor dat werknemers niet langer op de aangemerkte besmette sites kunnen.