2min

Stichting Brein heeft laten weten dat het nog voor het einde van het jaar actie zal gaan ondernemen tegen internetproviders die niets doen aan het aanbod van illegale content op hun nieuwsservers. Ook betaalde nieuwsservers zullen door Brein op de huid gezeten worden.

Nieuwsgroepen zijn een populair communicatiemiddel om films, muziek en software te downloaden zonder ervoor te betalen. Meest populair zijn de nieuwsgroepen die beginnen met alt.binaries, omdat deze groepen ook gebruikt mogen worden voor muziek, films en software, terwijl bij de meeste nieuwsgroepen alleen tekst toegestaan is. Via de nieuwsgroepen is het mogelijk om te downloaden van Usenet en daarvoor is weer een nieuwsserver nodig. De meeste providers bieden een gratis server aan voor hun gebruikers, maar er zijn ook een groot aantal andere partijen die tegen betaling een server aanbieden. Voordeel van deze servers is dat bestanden langer beschikbaar blijven (retentie) en ze een hogere downloadsnelheid bieden.

Tegenwoordig is het zeer eenvoudig om via nieuwsgroepen te downloaden, doordat er programma’s op de markt zijn gekomen die veel handelingen voor de gebruiker uitvoeren. Daardoor is het downloaden via nieuwsgroepen de laatste tijd steeds populairder geworden, ten koste van peer-to-peer diensten en downloaden via torrents. Die toenemende populariteit is stichting Brein niet ontgaan en daarom wil de stichting actie gaan ondernemen tegen nieuwsservers die plaats bieden aan bestanden waarop auteursrecht rust.

Volgens de stichting maken de providers en de partijen die betaalde nieuwsservers aanbieden zich schuldig aan inbreuk op de auteursrechten. De nieuwe acties zijn dan ook een logische actie, zo vindt Tim Kuik van Brein: "Diefstal en piraterij is van alle tijden, ooit werd er jacht gemaakt op de producenten en verspreiders van zogenaamde ‘witte platen’, gevolgd door de producenten van illegale cassettebandjes."

Mensen die downloaden via nieuwsgroepen lijken zich echter geen zorgen te hoeven maken, want Brein wil alleen achter de bron aan. "Sinds de computer zijn intrede in de huishoudens heeft gemaakt, hebben we ons gericht op de producenten van illegale content en op hen die op grote schaal illegale content verspreiden. De gebruiker, die illegaal een liedje of een film downloadt is voor ons niet interessant, die laten we dan ook meestal ongemoeid", aldus Kuik.
Behalve de Nederlandse providers kunnen ook betaalservers als Eweka, NewsXS en Giganews de hete adem van Brein in hun nek voelen. Hoe Brein precies actie wil gaan ondernemen is niet duidelijk.